Windmolens Ewijk NEE wil absoluut geen windmolens in achtertuin

Windmolens Ewijk NEE wil absoluut geen windmolens in achtertuin

EWIJK – De weerstand tegen de windmolens die gemeente Beuningen graag zou zien langs de A73 bij Ewijk, groeit. Een nieuwe actiegroep is opgestaan tegen de geplande turbines van 230 meter hoog.

Deze actiegroep heet Windmolens Ewijk NEE en ziet de groenestroomcentrales niet zitten. De voornaamste argumenten die de groep heeft, zijn dat de molens slagschaduw creëren en een laag bromgeluid veroorzaken dat “tot gezondheidsproblemen kan leiden,” aldus actiegroeplid Piet Boekhorst. De rijksoverheid meldt op hun website dat er geen uitsluitend bewijs is dat windturbines gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tekst gaat verder onder de video.

Communicatie

Volgens de actiegroep heeft de gemeente verzaakt om goed te communiceren met de mensen die hinder van de windmolens zouden kunnen ondervinden. Sjors Boerakker, ook lid van de actiegroep, is met name niet te spreken over het contact vanuit de dorpsraad: “De communicatie kan veel beter.”

Volgens Piet de Klein, wethouder in de gemeente Beuningen en daarmee verantwoordelijke voor de energietransitie en klimaatadaptie, is de gemeente in 2015 begonnen met het proces om windmolens in Beuningen neer te zetten. Er zouden meerdere communicatiemomenten zijn geweest, van social media- en flyercampagnes tot een reeks bijeenkomsten om draagvlak te creëren. “Ik ben het helemaal niet eens met de actiegroep dat zij niet goed geinformeerd zijn,” gaf de wethouder aan in een reactie.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er weerstand is tegen windmolens in de buurt van Beuningen. Ongeveer tien jaar geleden wist de actiegroep ‘Stichting Tegenwind’ al succesvol de plannen voor windturbines langs de A50 bij Ewijk tegen te houden. De stichting is weer “ontwaakt” volgens lid Berry van Koningsveld.

Gebiedsraad

Ook wil Windmolens Ewijk NEE weten wie in de gebiedsraad zit, een groep burgers die het plan met drie scenarios voor de locatie van de windmolens ontwierp. De wethouder gaf aan dat dit een groep van 15 tot 20 burgers uit alle kernen van de gemeente Beuningen. Om te voorkomen dat een kern alle leden aanleverde is de groep reprentatief voor de gemeente gemaakt, en zitten daar dus leden uit alle kernen in. Wie dat zijn, wordt niet bekendgemaakt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}