'Winterparkeren' onder Waalbrug lastig, maar wellicht niet onmogelijk

'Winterparkeren' onder Waalbrug lastig, maar wellicht niet onmogelijk

NIJMEGEN – De SP in Nijmegen heeft bij wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) een kleine opening weten te forceren voor het realiseren van parkeergelegenheid onder de Waalbrug gedurende de donkere dagen van het jaar.

Een in maart 2018 aangenomen motie van de partij voor het zogenaamde ‘winterparkeren’, met als doelgroep mensen die de Waalkade willen bezoeken en slecht ter been zijn, werd door het college in eerste instantie als niet uitvoerbaar beschouwd, tot ergernis van verschillende fracties in de gemeenteraad.

Kritiek

Het college liet de raad per brief weten dat Rijkswaterstaat een parkeergelegenheid onder de Waalbrug niet zou gaan toelaten. Het beoogde gebied zou jaarlijks twee keer onder water komen te staan, wat de aanleg van faciliteiten als verlichting, paaltjes en een parkeerzuil onmogelijk zou maken wat betreft Rijkswaterstaat. Een meerderheid van de partijen in de raad, met de SP voorop, vond dat geen acceptabele verklaring om de motie niet uit te voeren en uitte stevige kritiek op de houding van het college. Men vindt dat het de taak van het college is om Rijkswaterstaat op andere gedachten te brengen.

Verwachtingen

Het bleek echter mis te gaan op de veronderstelde verwachtingen. Hans van Hooft (SP): ‘Niemand heeft gevraagd om een volledig ingerichte parkeerplaats. Natuurlijk weet ik dat Rijkswaterstaat zal zaniken over ieder paaltje of bankje. Maar het idee was juist om simpelweg ruimte te maken voor het parkeren.’ Hoewel dat de zaak voor wethouder Tiemens in een ander licht zette, ziet ze wel beren op de weg: ‘U vindt toch niet dat het vrij parkeren moet zijn daar?’ Van Hooft: ‘Daar heb ik geen bezwaar tegen als het de enige manier is, maar een parkeerzuil kan ook ergens hogerop gezet worden.’ Tiemens: ‘Voor een beetje verharding van de ondergrond kunnen we wellicht zorgen, als dit door de fracties als afdoende beschouwd wordt. Maar ik wil wel voorkomen dat mensen hier gratis kunnen gaan parkeren.’ Het eventuele mogelijk maken van het 'winterparkeren' zal niet eerder plaatsvinden dan dat de renovatie van de Waalbrug klaar is. De aannemer heeft het beoogde stuk grond nog in gebruik.

'Geen noodzaak'

De noodzaak voor de extra parkeerruimte op de verder autovrije Waalkade wordt echter niet gezien door de wethouder. ‘Er is voldoende parkeergelegenheid in de stad,’ zegt Tiemens. ‘De parkeerdruk is gemeten, dus dat weten we zeker. Wat betreft het argument dat het voor mensen die slecht ter been zijn een te grote opgave is om vanaf de parkeergarage op Kelfkensbos met de lift naar de Waalkade te gaan: de afstand  van de parkeergarage naar de Grote Markt is groter dan de afstand naar de Waalkade.’

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}