Wout Waanders nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Wout Waanders nieuwe stadsdichter van Nijmegen

NIJMEGEN – Wout Waanders is de nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt. Hij volgt daarmee Amal Karam op. Waanders mag de titel van stadsdichter de komende twee jaar dragen: "Het betekent dat ik de stad vertegenwoordig in gedichten"

Performer 

Waanders wordt geprezen om zijn inzet voor het betrekken van jongeren bij poëzie. Hij is schrijfcoach op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en docent creative writing op de ArteZ in Arnhem. Directeur van De Wintertuin Frank Tazelaar, die Waanders heeft aangedragen, is groot fan van de nieuwe stadsdichter: "Wout past niet zijn poëzie aan op het publiek, maar zijn voordracht. Daarmee weet hij veel mensen te binden." Tazelaar noemt Waanders geheel terecht "een echte performer."

Van Hatert tot Hees

Waanders heeft al plannen gemaakt voor zijn stadsdichterschap. Hij legt uit dat veel mensen bij Nijmegen vooral aan de Sint Steven en de Waal denken. Zelf wil hij de verschillende wijken van de stad langs laten komen in zijn werk. Hij haalt zijn inspiratie uit fietstochtjes door de verschillende gebieden, en verheugt zich dan ook op dit aspect van het stadsdichterschap: "Je komt op heel veel nieuwe leuke plekken in Nijmegen, dat vindt ik ook het leukste als schrijver: Je mag voordragen op plekken waar je anders niet kan komen."

Verrassing 

De bekendmaking vond plaats tijdens de afsluiting van de poëzieweek in bibliotheek Mariënburg in Nijmegen-centrum. De avond begon met het afscheid van Amal Karam, die de afgelopen twee jaar de functie van stadsdichteres mocht bekleden. Er volgde een muzikale pauze van Laurens van de Linde. Waanders zelf droeg tijdens deze onderbreking ook een aantal gedichten voor. De verrassing was dan ook extra groot toen bleek dat Waanders de nieuwe stadsdichter is geworden, hij was immers al op het podium geweest.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}