Zandwinproject Beuningse Plas loopt vertraging op

Zandwinproject Beuningse Plas loopt vertraging op

BEUNINGEN – Het zandwinproject Beuningse Plas, dat wordt uitgevoerd door Boskalis, kan niet op 1 januari volgend jaar van start gaan. Omwonenden zijn juridische procedures begonnen, onder meer tegen de klasseerinstallatie, en de Raad van State zal pas begin volgend jaar uitspraak doen. Dat zei woensdag een woordvoerster van de gemeente Beuningen.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Beuningen steeds gezegd dat het project per 1 januari 2020 moet beginnen, anders zouden er boeteclausules in werking kunnen treden.

Ernstige tijdnood

De gemeente Beuningen had jarenlang de tijd om een aantal zaken te regelen, maar is dus toch nog in ernstige tijdnood geraakt. Wel is het zo dat er de laatste jaren allerlei complicerende factoren zijn opgetreden die veel tijd hebben gekost en waar de gemeente Beuningen uiteindelijk weinig greep op kon hebben.

De gemeente Beuningen erkent dat de ontzanding van de Beuningse Plas pas kan beginnen na de uitspraak van de Raad van State. Het terrein waar de ontzanding gaat plaatsvinden, wordt dan eerst optimaal ingericht voor het werk.

Gemeente: 'Project ligt op schema'

“We hebben zeer regelmatig contact met Boskalis. Het project ligt op schema,” zo stelt de woordvoerster. Over eventuele boeteclausules heeft zij woensdag niets gezegd. “Uiteraard kunnen we over de procedures die nu lopen en bij de Raad van State liggen, momenteel niets zeggen,” aldus de woordvoerster van Beuningen.

Inwoners, bedrijven en instellingen hadden negentien zienswijzen (bezwaarschriften) ingediend tegen de ontwerp-omgevingsvergunning voor de zandwinning Beuningse Plas. Geen enkele zienswijze heeft geleid tot een aanpassing van de vergunning.

Omwonenden vinden maatregelen onvoldoende

Omwonenden zijn van mening dat zij gedurende een zeer lange periode zullen worden geconfronteerd met overlast in de vorm van geluid, trilling, verkeersoverlast en een visuele aantasting van het landschap. De maatregelen die worden genomen zijn volgens de omwonenden onvoldoende om de overlast te beperken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}