Bestuurder kermisattractie Wijchen: ‘Op een gegeven moment hoorde ik een knal’

Bestuurder kermisattractie Wijchen: ‘Op een gegeven moment hoorde ik een knal’

WIJCHEN – De bestuurder van de kermisattractie de Deca Dance in Wijchen had een rustig kermisweekend, totdat het maandag aan het begin van de avond helemaal mis ging. "Op een gegeven moment hoorde ik een knal," vertelt hij aan RN7. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is, maar er raakten in ieder geval twee mensen gewond.

Na die knal heeft de bestuurder van de ‘Breakdance’ direct op de noodknop gedrukt: ''Dan staat de attractie niet direct stil, maar wel binnen tien seconden. Ik vroeg aan een vriend van mij of hij 112 wilde bellen. Dat deed hij en toen ben ik naar één van de slachtoffers gaan kijken. Hij had een sneetje aan zijn wenkbrauw, meer kon ik niet zien.’’

Slachtoffers

De slachtoffers van het ongeval zijn een 15-jarige jongen en zijn 38-jarige vader uit Wijchen, bevestigt de gemeente Wijchen. Volgens de bestuurder lag de jongen vrij snel buiten de attractie. Of hij eruit is gegooid door de vader of eruit is gevlogen, heeft hij niet kunnen zien. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid liet eerder al weten dat de vader in ieder geval niet klem heeft gezeten.

De slachtoffers zijn maandagavond na het ongeval naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft diverse botbreuken en zijn minderjarige zoon heeft zijn pols gebroken.

Burgemeester

Hans Verheijen, de burgemeester van Wijchen, heeft dinsdagmiddag geschokt gereageerd op het nieuws: ''Het ongeval is een persoonlijk drama voor het gezin en de familie.'' Verheijen heeft contact gehad met het gezin en benadrukt dat wij als gemeente de familie bij staan in deze hectische tijd. ''Wat begon als een leuke en gezellige familiedag op de kermis, eindigde in mineur.''

Onderzoek

Volgens een woordvoerder van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijft de attractie de komende dagen gesloten. Zolang het onderzoek loopt mag de attractie ook op een andere kermis niet openen.

Vergunning en certificaat

Sinds 1993 is de Deca Dance, ook wel de Breakdance genoemd, een kermisattractie. De eigenaar van de attractie is Frank Vale. Bezoekers van de Deca Dance worden in karretjes die in groepjes van vier aan een arm zijn bevestigd in grote vaart over een grote ronde grondplaat rondgeslingerd. 

De gemeente is vergunningverlener voor de kermis in Wijchen. Iedere attractie dient jaarlijks goedgekeurd te zijn door een erkende instantie. De Deca Dance is op 11 april 2019 goedgekeurd door TÜV Nederland.

Slachtofferhulp

Vele Wijchenaren zijn maandagavond getuige geweest van het incident. Voor emotionele hulp aan getuigen is Slachtofferhulp Nederland beschikbaar op telefoon 0900-0101. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}