Bruls staat in 2019 stil bij verleden en toekomst

Bruls staat in 2019 stil bij verleden en toekomst

NIJMEGEN – De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls keek in zijn nieuwjaarstoespraak vooruit naar de viering van 75 jaar bevrijding van Nijmegen, en de rol die Europa speelt in het behouden van die vrijheid. "75 jaar vrede en voorspoed, dat is toch veel beter dan alles wat we daarvoor gehad hebben."

Nijmegen zal in 2019 stilstaan bij de bevrijding die 75 jaar geleden plaatsvond, maar ook bij het bombardement dat in 1944 een groot deel van de binnenstad in vlammen deed opgaan. Het vergissingsbombardement zal herdacht worden door middel van een menselijke keten langs de brandgrens en een uitgebreide herdenking op de volgende dag. Ook wordt een nieuw herdenkingscentrum geopend bij de Lindenberg. In september zal er uitgebreid worden stilgestaan bij de offers die zijn gebracht voor de bevrijding van de Waalstad, tijdens operatie Market Garden. De burgemeester hoopt dat de jongere generaties iets oppikken door de herdenkingen: "We zullen vooral investeren om ook boodschappen door te geven en ook naar de jeugd toe lessen door te geven."

Tekst gaat verder onder de video.

Europese eenheid

Volgens Bruls is het daarnaast belangrijk om na te denken over de eenheid van Europa. Deze eenheid is een belangrijke factor van de blijvende vrede op het continent. De samenwerking op economisch en bestuurtechnisch gebied is ooit begonnen als samenwerkingsverband tussen Duitsland en Frankrijk, twee landen met een lange geschiedenis van meningsverschillen en conflicten. "Mijn wens is dat we meer aandacht zullen hebben voor een ander Europa. Voor waar het ooit allemaal om begonnen is," zei de burgemeester in zijn toespraak, doelend op het feit dat samenwerking helpt om conflicten te vermijden. 

Duurzaamheid in 2019

Naast vooruitkijken door terug te blikken op het verleden sprak burgemeester Bruls ook lovende woorden over het Nijmeegse Green Capital-jaar, maar op het gebied van duurzaamheid is Nijmegen pas aan het begin van de reis: "Ik beschouw ons groene hoofdstadjaar als een bekroning van wat pas een begin van een duurzamere toekomst is."

Over de komende jaren valt er nog een hele slag te slaan als het aankomt op milieubewustzijn. Hierover was Bruls realistisch: "Een vergroening van onze samenleving vergt een sociale verandering. Energietransformatie vraagt sociale transformatie. [...] Mensen zullen, wanneer het hen gevraagd wordt, vóór een duurzame en gezonde wereld zijn voor zichzelf, hun kinderen en kleinkinderen, maar tegelijkertijd kunnen we van hen niet verwachten dat zij hier doorlopend mee bezig zijn." Desalniettemin heeft de burgemeester er veel vertrouwen in dat dit goed gaat komen, al zal het wel "jaren duren."

Dreiging

Niet geheel onbelangrijk stond de burgemeester aan het begin van zijn toespraak ook stil bij de dreiging die de Servisch-Orthodoxe kerk aan de Dobbelmannweg ontving afgelopen zondag. Hij noemde het een uitdaging, zoals die horen bij de 'condition humaine'. Bruls noemde het "tragisch" dat een viering moest worden afgelast vanwege het incident. Ook had de burgervader een noot van kritiek voor de media, zo zou er gespeculeerd worden over de oorzaak van de dreiging, terwijl er nog een politieonderzoek in volle gang is.

Hij sloot zijn nieuwjaarsboodschap af met de zin: "Kijk vooruit, werk samen, let op onze mogelijkheden en houd mekaar lekker vast."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}