College wil kiosken Burchtstraat en Grote Markt verwijderen

College wil kiosken Burchtstraat en Grote Markt verwijderen

NIJMEGEN – De gemeente gaat de kiosken op de Burchtstraat en de Grote Markt verwijderen. Beide kiosken hebben geen vaste huurder meer en staan volgens het college vooral voetgangers in de weg.

Place to meet

Van de kiosk aan de Burchtstraat is met ingang van januari 2018 de huurovereenkomst beëindigd, deze kiosk wordt nu tijdelijk ingevuld. De kiosk aan de Grote Markt is sinds 1 september 2019 ook vrij van huur. De maatregel is volgens het college onderdeel van de transformatie van de binnenstad van een "place to buy" naar een "place to meet". ‘Door vrijkomende kiosken in de Binnenstad niet opnieuw te verhuren, maar deze weg te halen wordt de verblijfskwaliteit verhoogd, zijn er meer mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingen en wordt leegstand van panden tegengegaan.’

Voetgangers

Wethouder Noël Vergunst benadrukt dat het college niet gemotiveerd wordt door ze de kiosken wellicht ‘lelijk’ zou vinden. ‘Ze vernauwen de ruimte voor voetgangers. Vooral de kiosk op de van de Grote Markt en de Broerstraat staat gewoon in de weg voor de doorstroming.’ Wel laat de gemeente weten dat de kiosk aan de Grote Markt ‘de zichtbaarheid op de panden aan de Grote Markt zeer beperkt’. De afgelopen periode zou zijn gebleken dat ‘de verhuurbaarheid en exploitatie van de panden aan de Grote Markt hierdoor in het gedrang komen’.

Snacks niet gewenst

Gebleken is ook dat de bloemenkiosk aan de Burchtstraat, die sinds januari 2018 leeg staat, moeilijk in te vullen is met een nieuwe bloemenkoopman. De gemeente vindt een andere invulling, zoals verkoop van snacks, niet gewenst op deze locatie omdat dit ‘een te grote impact (overlast) heeft op de omliggende panden’.

Herinrichting Burchtstraat

Ook het verdwijnen van de bussen uit de Burchtstraat heeft iets te maken met deze keuze. ‘Naar aanleiding van het besluit van de bussen uit de Burchtstraat wordt gekeken naar een herinrichting van deze straat. Het aangaan van een langdurige huurovereenkomst staat de mogelijkheden voor herinrichting van de Burchtstraat in de weg.’ Daarnaast vindt het college dat de economische meerwaarde van kiosken in de binnenstad is dan ‘zeer beperkt’ is.

 

 

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}