Column van Vincent Cantrijn: Bamboe

Column van Vincent Cantrijn: Bamboe

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Wat een gedoe rondom de klagers over geluidsoverlast van spelende kinderen op het speelveldje van de Buut in Nijmegen-Oost. Het item heeft het Jeugdjournaal gehaald en er zijn zelfs in de Tweede Kamer aan de minister vragen gesteld over deze kwestie. Dan ga je bijna denken dat het landsbelang in het geding is. Ongetwijfeld heeft de minister een appje gestuurd aan Noël Vergunst met de vraag wat er nu weer aan de hand is in dat verre Nijmegen. Noël zal hem dan hebben geantwoord dat de zaak geluidstechnisch complex is. Want je moet toch ingenieur in de geluidskunde zijn om het te begrijpen.

Tekst gaat verder onder de video.

Forse overschrijding

Ik snapte er namelijk de ballen van wat een gemeentelijke woordvoerder allemaal verklaarde. Uit metingen bij het speelveldje blijkt dat het gemiddeld gemeten maximum is uitgekomen op 88 dB(A), terwijl 70 dB(A) is toegestaan. Die forse overschrijding komt vooral door het spelgeluid, bijvoorbeeld als een voetbal ergens tegen aan komt, en níet om stemgeluid. Vervolgens doceert de woordvoerder: “Stemgeluid wordt conform het zogenaamde Activiteitenbesluit niet meegeteld tijdens school- en bso-uren. Spelgeluid telt wél gedurende alle uren mee.” Er zijn dus volwassen mensen die dit allemaal hebben verzonnen en op papier hebben gezet. Ga dat maar eens uitleggen aan spelende kinderen op een veldje. Tegelijkertijd ben ik er ook achter gekomen dat de zo gewenste ongedeelde stad nog ver te zoeken is. Klagers rondom het speelveldje hebben ook last van hockeyende kinderen. Zo’n klacht hoor ik nu nooit over de Cruijff Court in Hatert.

Metershoge muur

En weer is de Buut de klos. Lang geleden speelde hetzelfde probleem op de speelplaats van de Buut op het Limosterrein. Toen hadden gemeentelijke geluidsingenieurs serieus bedacht om een metershoge muur te bouwen zodat de bewoners van de Spoorbuurt geen last van spelende kinderen zouden hebben. De muur is er nooit gekomen. Ik heb zelf een keer een bewonersavond voorgezeten waarbij omwonenden met droge ogen voorstelden om op de speelplaats van een school parkeerplaatsen aan te leggen. Dan had men er in de straat geen last van en kinderen moesten maar binnen spelen. Bij intolerantie is niks te gek.

Tot overmaat van ramp heeft het College afgelopen week besloten om in Nijmegen géén verkeersborden, straatnaam- en plaatsnaamborden van duurzaam geteelde bamboe te plaatsen. Iets wat de Partij voor de Dieren graag had gezien. En passant is in hetzelfde besluit ook nee gezegd tegen het plaatsen van geluidsschermen van datzelfde duurzaam geteelde bamboe. Volgens het College is bamboe niet inheems en er zijn in Nijmegen al genoeg problemen met invasieve exoten, zoals de Japanse Duizendknoop. Een gemiste kans. Marcel Boekhoorn heeft meer dan voldoende bamboe om zijn twee panda’s te eten te geven. Hoe mooi zou het zijn als hij in plaats van miljoenen aan NEC een paar bamboestengels aan de gemeente zou schenken om de klagende bewoners langs het speelveldje van de Buut een groen geluidsscherm te geven. Het uitzicht is voor hen dan wel weg. Maar ja; een kleinigheidje hou je altijd. 

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}