Column van Vincent Cantrijn: Juichpolitie

Column van Vincent Cantrijn: Juichpolitie

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

“We gaan geen juichpolitie instellen”, aldus burgemeester Paul Depla van Breda in het Sportjournaal. Aanleiding voor deze uitspraak is de versoepeling van het kabinet  om bij voetbalwedstrijden vanaf 1 september beperkt publiek toe te staan op de tribunes. De 1,5 meter moet wel worden aangehouden en iedereen moet blijven zitten. Verder mag er niet gejuicht worden bij een doelpunt. Zachtjes “hoera” fluisteren mag wel. En met zijn allen “hi ha hondenlul” roepen mag ook niet meer. Niet omdat dit ineens als aanstootgevend wordt beschouwd, maar spreekkoren kunnen coronavirusdeeltjes versneld verspreiden. Zelfs Bruls, toch altijd een vastberaden toonbeeld van law and order, verklaarde in hetzelfde Sportjournaal dat de gemeente deze regels niet gaat handhaven en dat NEC hiervoor zelf verantwoordelijk is.

Tekst gaat verder onder de video.

NEC-supporters wisten niet wat ze hoorden. Dat ze dit nog mogen meemaken. Bruls die zonder blikken of blozen verklaart niet te gaan handhaven. Hij verklaarde ook al in de krant een oogje dicht te knijpen bij het naleven van de regels in de horeca. Komt dat even goed uit. Ze hadden eerder deze week al laten weten niet akkoord te gaan met de 1,5 meter op de tribunes. Ze willen onderhandelen of er niet een half metertje af kan. Alle kans dat ze en passant ook over het juichen gaan onderhandelen. Voor de rust juichen; na de rust niet. De volgende keer andersom. Nu Bruls toch een beetje rekkelijk aan het worden is gaan ze ongetwijfeld ook juridisch advies inwinnen over de vraag of de spits van NEC vervolgd kan worden voor uitlokking als hij scoort en de supporters gaan juichen. Zo vaak wordt er namelijk niet gescoord in de Goffert en kunnen ze de boete mooi op hem verhalen. Voetballogica is ook logica. De KNVB en de gemeenten hopen op het gezonde verstand van voetbalsupporters bij het naleven van deze regels. Als het daarvan moet afhangen dan zou ik niet al te vroeg juichen op een goede afloop van dit experiment.  

Ondanks het juichverbod werd er afgelopen week door een meerderheid van de Raad in Nijmegen toch flink gejuicht. Symbolisch dan. Ze hebben in het Stadhuis natuurlijk wel een voorbeeldfunctie. Een meerderheid van de raad heeft gezorgd voor een algeheel vuurwerkverbod, omdat ze het helemaal gehad hebben met de overlast rond Oud en Nieuw. En het is beter voor het milieu. Dat vuurwerk nog steeds verkocht mag worden is wel een dingetje en handhaven van het afsteekverbod nog veel meer dingetjes. Maar het begin is er. Ze zullen gedacht hebben: “Laat Bruls als wij met vakantie zijn maar eens nadenken hoe hij dit denkt te gaan handhaven.” Vertrouwen op het gezonde verstand van notoire vuurwerkafstekers lijkt me niet de juiste strategie.

Er komt in ieder geval geen centrale vuurwerkshow op de Waalkade. Logisch. Het kost een paar centen. Die zijn harder nodig voor belangrijkere zaken. Maar er moet vooral voorkomen worden dat er in groepsverband “o” en “a” gejuicht gaat worden. Dat is lastig handhaven zonder juichpolitie.   

Vincent Cantrijn
Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}