Column van Vincent Cantrijn: Klimaatprobleem

Column van Vincent Cantrijn: Klimaatprobleem

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. Dat programma is nog even met vakantie, maar de aflevering van deze week is hieronder te lezen:

“Ik wens u allemaal een Zalig Nieuwjaar”. Aldus de traditionele slotwoorden van de toespraak van Hubert Bruls tijdens de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie in de Vereeniging. Het zou zo maar kunnen dat deze stichtelijke nieuwjaarswens begin 2020 in deze setting niet meer te horen is. Afschaffen van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie is namelijk een van de mogelijke bezuinigingen die ambtenaren in de zomer hebben bedacht om het miljoenentekort op de begroting weg te werken. Eerlijk is eerlijk. De financiële ambtenaren hebben niet stil gezeten terwijl het gros van hun collega’s met vakantie was. Ze hebben ruim tweehonderd mogelijke bezuinigingen en extra inkomsten bedacht om zo de broodnodige miljoenen bij elkaar te schrapen. De raad mag nu beslissen welke bezuinigingen uit de lijst worden overgenomen om daarmee de Zomernota financieel rond te krijgen. Ik wens ze op voorhand heel veel succes. “Het gaat pijn doen”, aldus het college in een begeleidend schrijven.

Tekst gaat verder onder de video.

Cultuurvisie 2020

Alsof de duvel er mee speelde behandelde de Raad afgelopen woensdag eerst nog de Cultuurvisie 2020. Dat was kaasje voor tal van insprekers. Ze kwamen allemaal meer geld vragen. Voor cultureel erfgoed, voor meer beeldende kunst en urban arts, voor cultuurhistorie, voor extra ruimtes voor kunstenaars. Ik raad al die insprekers aan de lijst met mogelijke bezuinigingen eens goed door te nemen. Hoezo meer subsidies? Verminderen van de subsidie voor de Lindenberg en twee ton minder voor Doornroosje staan prominent in de lijst. Dat tikt lekker aan. Daarbij vergeleken is het afschaffen van de gemeentelijke schillenboer of het afschaffen van  een gemeentelijk felicitatiebloemetje bij een huwelijksjubileum maar een peulenschil.

Aan fantasie geen gebrek in de lijst. De lift bij de Veertrappen kan wel weg. Dat ding is vaak kapot, dat scheelt reparatiekosten. Hetzelfde wordt voorgesteld voor de fontein op het Takenhofplein. Meer kapot dan spuiten. Dus kan wel weg. Eén dag sluiten van het gemeentelijk steunpunt in Dukenburg zal ongetwijfeld meer reuring opleveren dan het verplichten van ambtenaren om zonder extra vergoeding in een stembureau te gaan zitten om daarmee de kosten van vrijwilligers uit te sparen. En als er geen gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie meer wordt gehouden kan de verkiezing van de Nijmegenaar van het Jaar ook wel stoppen. Ik voorspel wel pittige discussies over het voorstel om de subsidie voor de huurteams te verlagen of het uitstellen van de milieuzones in de stad. Opmerkelijk is het voorstel om 9.000 euro te besparen door het afschaffen van gemeentelijke seizoenskaarten bij NEC. Hoe wreed is het lot voor NEC. En een fikse huurachterstand en mogelijk geen gemeentelijke seizoenskaarten meer. Dat er bij NEC te weinig geld in kas zit, waardoor de tribunes komende winter niet verwarmd kunnen worden zal door menig politieke partij niet als erg worden beschouwd. Afgelopen met die onnodige verspilling van warmte.    

Dat worden nog interessante maanden. Raadsleden kunnen niet meer bukken. Er moeten keuzes gemaakt worden. Linksom of rechtsom. Laat het lobbyen maar starten. De Zomernota wordt misschien in november vastgesteld. En een winter zonder verwarming op de tribunes van NEC. Nijmegen heeft een serieus klimaatprobleem.

Vincent Cantrijn  

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}