Column van Vincent Cantrijn: Verwarrend

Column van Vincent Cantrijn: Verwarrend

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Het zijn verwarrende tijden. In ieder geval voor mij. Want laat ik nu altijd gedacht hebben dat Nijmegen hartstikke voorop loopt met het verbeteren van de luchtkwaliteit. Nijmegen was toch Green Capital? Een voorbeeld voor heel Europa? En ik heb toch nog niet zo lang geleden een column geschreven over diffractoren langs de Energieweg? Een wonder van technisch vernuft om de verspreiding van fijnstof tegen te gaan. En Harriët Tiemens kan toch niet meer dagelijks met goed fatsoen de site van de Gelderlander bekijken zonder te lezen hoe ze voor van alles en nog wat wordt uitgemaakt met haar Groen Linkse fietshobby?  

Tekst gaat verder onder de video.

Dan is het toch niet gek dat ik in verwarring raakte toen ik las, dat uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is gebleken dat Nijmegen en Arnhem de twee meest vervuilde steden van Noord-Oost Nederland zijn op het gebied van uitstoot door verkeer en industrie. Van heel Noord-Oost Nederland! Of het niks is. Dat wekt minimaal de indruk dat alle tot nu toe genomen maatregelen redelijk zinloos zijn geweest. Tenzij bewezen kan worden dat Nijmegen zonder GroenLinks met stip op 1 had gestaan van heel Noord-Oost-Zuid-West-Nederland. In dat geval had onze eigen Jan van der Meer helemaal op zijn achterste benen gestaan als Chef Klimaat van de provincie. Want zo werd zijn functiebenaming afgelopen week in de krant omschreven. Arme Jan. Doet zo zijn best om het in Gelderland en ver daarbuiten klimaattechnisch een beetje op orde te krijgen omdat hij stellig van mening is dat we met zijn allen in alarmfase 1 zitten, wordt hij gekarakteriseerd als een soort klimaatgekke stationschef met een groene in plaats van een rode pet.

Schone Lucht Akkoord

Maar er gloort hoop aan de Nijmeegse klimaathorizon. Harriet Tiemens wordt komende week door het College van B&W naar Utrecht gestuurd om daar het landelijk Schone Lucht Akkoord te ondertekenen. Ik heb de moeite genomen om het betreffende collegevoorstel te lezen. Dat lukte. Begrijpen was een stuk lastiger. Want ik snap er geen hout van wat het betekent als er minimaal langs 1 corridor wordt gewerkt aan het opbouwen van een zero-emissie infrastructuur waarmee zowel de natte als de droge kant emissieloos of emissie-arm kan opereren. En dat is nog maar één zin uit een flinke beleidsnotitie.

In gedachten zie ik Harriët Tiemens in de trein richting Utrecht zitten. Ze telefoneert met partijgenoot Jan van der Meer. “Jan, met Harriët. Ik rij naar Utrecht voor de bijeenkomst over het Schone Lucht Akkoord. Weet jij wat er in hemelsnaam met al die moeilijke woorden wordt bedoeld?  Mijn handtekening komt er onder te staan. Dat schept toch verplichtingen.” En dat Jan dan antwoordt: “Hoe moet ik dat nou weten Harriët? Ik roep altijd dat het alarmfase 1 is. Meer hoef ik niet te doen. Leg nou maar gewoon dat fietspad aan langs de Sint Annastraat en probeer links en rechts wat woningbouwprojecten zonder gas te laten bouwen. De rest is te verwarrend.”

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}