“Een dag naar de uni is een verademing”

“Een dag naar de uni is een verademing”

NIJMEGEN – Eindelijk mogen Hannah Mannaerts en haar medestudenten binnenkort weer een dag naar de universiteit. Vrijdag was ze te gast in een live Q&A van RN7. Naast student zijn zit ze in het bestuur van studievereniging Mycelium. We spraken met haar over hoe het gaat met studenten na het vele thuis studeren en over hoe studenten aankijken tegen de versoepelingen. Ook vroegen we haar over welk perspectief de toekomst geeft voor studenten in de huidige tijd.

Normaal gesproken is Mycelium een actieve studievereniging en organiseren ze veel activiteiten zoals een maandelijkse borrel en spelletjesavonden, maar ook bijvoorbeeld lezingen. Al deze activiteiten zijn nu online met uitzondering van één: een wandelactiviteit die er nog aan komt. Mannaerts hoort veel positieve reacties over de online activiteiten: “Iedereen vindt het goed dat we nog bezig zijn en dat er nog dingen worden georganiseerd. Ze denken: je moet toch wat met je tijd, dus dan is online echt super lachen.”

Tekst gaat verder onder de video

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door RN7 (@rn7online)

 

Versoepelingen

Studenten mogen sinds maandag weer een dag naar school, op de Radboud Universiteit beginnen ze hier na de meivakantie pas mee, volgens Mannaerts zijn studenten positief over deze versoepeling: “Je hebt zo lang online les gehad, alle kleine gelegenheden die je pakken kunt, dan ga je meteen naar campus. Dus een dag naar de uni is voor iedereen een verademing.” Het liefst zouden studenten volgens Mannaerts weer elke dag naar de universiteit komen maar ze zijn dankbaar dat ze nu in ieder geval een dag weer in de schoolbanken mogen zitten.

Uitgaansleven

Naast studeren is natuurlijk het uitgaansleven een groot onderdeel van het studentenleven. Hoewel de terrassen nu weer open zijn is er nog weinig bekend over de herstart van het nachtleven: “Wellicht dat we nu een terras kunnen afhuren met onze vereniging, dat we daar een activiteit kunnen doen. Daar zijn wij als bestuur super blij over, bij onze leden is dat denk ik hetzelfde.”

Introductie

Vaste prik bij een nieuw studiejaar is natuurlijk de introductie: “We kijken hier hoopvol tegenaan, omdat dat pas eind Augustus is. We hopen dat er zoveel meer kan in de zomer en dat er dan veel meer mensen gevaccineerd zijn. Zodat de versoepelingen voor jongeren wat ruimer zijn en dat we meer kunnen doen in groepen. We horen ook vanuit de universiteit dat ze zich richten op een iets publiekere introductie”, vertelt Mannearts.

Advies voor studenten

Mannearts merkt dat het vaak dezelfde studenten zijn die aansluiten bij online-activiteiten, studenten die nu veel thuiszitten en misschien wat huiverig zijn om mee te doen wilt ze iets meegeven: “Probeer het toch, wat heb je te verliezen. Als je heel veel alleen zit en je vindt het spannend moet je maar denken dat veel mensen in hetzelfde schuitje zitten. Het is maar een Zoom-meeting, als je na een tijdje denkt van ‘ik vind het toch niet leuk’ kun je altijd weer eruit gaan. Het is gewoon proberen en kijken en hopelijk is het wel gezellig. Iedereen verwelkomt je toch online bij een activiteit. Omdat je weet dat mensen het lastig hebben dus dan wil je het zo gezellig mogelijk maken.”

Perspectief

Studenten hebben nu het meeste behoefte aan perspectief volgens Mannearts: “We willen graag weten wanneer we weer in grote groepen mogen samen komen en wanneer we weer met zijn alle op een terrasje kunnen zitten. Ik weet dat dat lastig te zeggen is maar dat is wel waar veel mensen op hopen.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}