'Geboortehuis' vierdaagselied gelokaliseerd in Nijmegen-Oost

'Geboortehuis' vierdaagselied gelokaliseerd in Nijmegen-Oost

NIJMEGEN – Wijkbewoner Anton de Wildt uit Nijmegen-Oost ontdekte pasgeleden dat het Vierdaagselied 87 jaar geleden is gecomponeerd door een bewoner in zijn buurt. De Wildt pleit voor een korte wijziging van de looproute op de derde dag om componist Harrie van Mechelen postuum te eren.

Op een pleintje in de wijk Hengstdal, vlakbij Café Jos aan de Daalseweg, vindt elk jaar een een buurtfeest plaats. Volgens de Wijkkrant Nijmegen-Oost presenteert de gemeentearchivaris al tien jaar een boekje waarin hij uitgebreid de historie van een van de woningen aan het plein beschrijft. Voor de tiende editie koos hij twee panden die samen dienst doen als studentenhuis: Daalseweg 328 en 330.

Musicus Harrie van Mechelen

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Anton dat de musicus Harrie van Mechelen hier woonde van 1928 tot 1933. Van Mechelen, zelf ook wandelliefhebber, componeerde het Vierdaagselied – De Vierdaagse Mars - toen hij aan het pleintje woonde. Het werd gepresenteerd tijdens de vlaggenparade, die in die tijd nog op het Limos-terrein werd gehouden.

Sindsdien is het Vierdaagselied niet meer weg te denken bij de Vierdaagse. Wijkbewoner Anton de Wildt pleit daarom voor een korte wijziging van de looproute op de derde dag van het loopevenement om Van Mechelen postuum te eren. Dit vereist een kleine wijziging in de route die immers over de Van ’t Santstraat komt.

Oproep

Wijkkrant Nijmegen-Oost meldt in de nieuwste editie dat De Wildt een oproep heeft geplaatst in zijn boekwerk 'De avonturen van Daalseweg 328 en Daalseweg 330' en verspreidde hij flyers. Het boek, dat op 1 september werd uitgereikt aan de buurt- en (oud-)bewoners van het pand, beschrijft zijn historie. Zo zat er tussen 1942 en 1968 Zuivelhuis Het Oosten van de familie Faber.

Het bijzondere feit werd op het pleinfeest feestelijk onthuld met de muziek van het lied, Vierdaagsevlaggen en een presentatie bij de bovenramen van het pand.

De tekst van De Vierdaagse Mars luidt als volgt:

Natuur gaf ons een motor mee
van ‘t allerbeste merk.
Gaf ons een hart en longenpaar
gezond, gaaf, goed en sterk.
En een paar flinke benen
een groot geluk op aard.
Wie die niet leert gebruiken
is niet zo’n motor waard.
Wie die niet leert gebruiken
is niet zo’n motor waard.

Wij lopen de Vierdaagse mee
vol levenslust en moed.
Als goede lopers blijven wij
altijd op goede voet.
Want wij zijn één voor allen
en allen zijn wij één.
Zo willen wij door Neêrland
en door het leven heen.
Zo willen wij door Neêrland
en door het leven heen.

Video: YouTube

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}