Gebroeders Van Limburgplein verandert toch niet van naam: raad stemt tegen

Gebroeders Van Limburgplein verandert toch niet van naam: raad stemt tegen

NIJMEGEN – Het Gebroeders Van Limburgplein in de Nijmeegse binnenstad wordt alsnog niet omgedoopt in het Gebroeders Van Lymborchplein. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen de naamswijziging naar de historisch correcte spelling.

Eenvoud

Namens GroenLinks liet raadslid Quirijn Lokker weten 'het belang niet in te zien' van de naamswijziging. SP-fractievoorzitter Hans van Hooft bezigde het argument dat eenvoud de betere keus is. Hij verwees daarbij naar veelvuldig burgerinspreker Rob Essers, die de raad geregeld de les leest over taalkundige zaken. CDA, Stadspartij DNF en 50Plus stemden wel voor.

Tekst gaat verder onder de video.

Goed nieuws

Voor restaurant De Nieuwe Winkel is het uitblijven van de naamswijziging goed nieuws. Namens hen sprak chef-kok Emile van der Staak recentelijk in om te pleiten voor het behouden van de huidige spelling, waarmee zijn restaurant al in verschillende gidsen vermeld staat.

Gemiste kans

'Een gemiste kans van de gemeenteraad', vindt Rosalie Thomassen, directeur van de Stichting Gebroeders Van Lymborch. 'Men stelt de zorgen van één restauranthouder boven gedegen onderzoek en advies door het Rijksmuseum. Zonde dat (inter)nationale verwijzingen straks niet matchen met de straatnaamgeving.'

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}