Horeca natuurgebied Spiegelwaal nagenoeg onmogelijk

Horeca natuurgebied Spiegelwaal nagenoeg onmogelijk

NIJMEGEN – Geen riolering, geen aansluiting op het elektriciteitsnet en het kan zijn dat je onderneming een paar keer per jaar overstroomt. Niet heel erg aantrekkelijke voorwaarden voor de drie horecaondernemingen die moeten komen op het eiland Veur Lent.

Desalniettemin heeft de gemeente Nijmegen een aantal randvoorwaarden vastgesteld om duurzaam ondernemen te garanderen in het natuurgebied Ossenwaard.

Het is de bedoeling dat er drie seizoensgebonden horecagelegenheden komen in het natuurgebied, gelegen tussen de Zaligebrug, onder de Oversteek tot aan het einde van het eiland.

Tekst gaat verder onder de video.

Stroomopwekking

De randvoorwaarden richten zich op de uitstoot van broeikasgassen door dieselgeneratoren en de productie van afvalwater. De regels schrijven voor dat het gebruik van dieselgeneratoren of energieopwekking door houtverbranding beiden niet toegestaan zijn. De toekomstige ondernemers moeten dus hun stroom op duurzame wijze zelf opwekken, want een aansluiting op het elektriciteitsnet is er niet.

Vervuilingseenheden

Ook is de productie van afvalwater aan banden gelegd. De horecagelegenheden kunnen maximaal 49,5 vervuilingseenheden aan afvalwater produceren, dit is geen vaste hoeveelheid maar een mate van hoe vervuild het water is, en dus hoe lang het duurt om te zuiveren. Dit afvalwater mag niet geloosd worden in de Waal of haar nevengeul maar moet opgevangen en afgevoerd worden.

Interesse

Ondernemers die zich geroepen voelen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de gemeente. Wethouder Bert Velthuis geeft aan dat er tot nu toe één aanmelding was, maar het onduidelijk is of die nog geïnteresseerd is na het stellen van de extra voorwaarden door de gemeente. Linksom of rechtsom moeten de ondernemingen mobiel zijn, want het moet in de wintermaanden weg zijn, en in het geval van overstroming zullen de ondernemingen ook moeten verkassen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}