Minder verkeer Griftdijk, veel boetes voor omzeilen spitsknip

Minder verkeer Griftdijk, veel boetes voor omzeilen spitsknip

NIJMEGEN – De spitsknip, die vorig jaar op de Griftdijk in Nijmegen-Noord is ingevoerd, zorgt volgens de gemeente voor de bedoelde afname van het verkeer op deze weg in de Waalsprong. Dat is nodig om de snel groeiende nieuwbouwwijken in het gebied goed bereikbaar te houden.

Wat opvalt is het hoge aantal auto’s dat zonder ontheffing voor de eerste keer de knip passeert. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Nijmegen heeft laten uitvoeren tussen december vorig jaar en afgelopen maart.

Eerste overtreders

De gemeente blijft voorlopig een waarschuwingsbrief in plaats van een boete sturen naar eerste overtreders. Ook wordt onderzocht op welke termijn de knip wordt uitgebreid naar een 24-uurs knip. 

De Griftdijk-Noord is (ter hoogte van de Italiëstraat) elke werkdag tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en 18 uur afgesloten voor een deel van het verkeer om drukte en sluipverkeer op de weg terug te dringen. Met de knip in de weg moet het doorgaand verkeer door Nijmegen-Noord beter worden verdeeld over de Griftdijk, Prins Mauritssingel en Margaretha van Mechelenweg.

Er moet een alternatieve route worden gereden via de Prins Mauritssingel en Margaretha van Mechelenweg om de wijk in te komen.

Tevreden bewoners

Van de bewoners in het ontheffingsgebied is 68 procent tevreden met de maatregel, 90 procent van de inwoners met een ontheffing is tevreden met het aantal van twee ontheffingen per adres. De alternatieve routes om de woonwijk te bereiken hebben een acceptabele omrijdtijd van maximaal 3 minuten in de ochtendspits en 1 minuut in de avondspits als er geen bijzonderheden zijn. 

Navigatie

Bijna 55 procent van de overtreders is onbekend in het gebied. De meesten noemen als reden voor het passeren van de knip hun navigatie of het niet zien van de borden. Ruim een op de drie vindt de borden onduidelijk. Het aantal eerste overtreders blijft volgens de gemeente wel dalen, maar te langzaam. Tijdens de onderzoeksperiode ging het aantal eerste overtreders van 200 naar 150 per dag. Mensen die een waarschuwingsbrief op de mat krijgen, gaan over het algemeen niet nog een keer de fout in. 

Voorlopig blijft de gemeente Nijmegen daarom waarschuwingsbrieven sturen. Ook volgen er op korte termijn een paar kleine aanpassingen wat de borden betreft.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}