Minimale WOZ-waarde verkamering woningen waarschijnlijk naar 220.000 euro

Minimale WOZ-waarde verkamering woningen waarschijnlijk naar 220.000 euro

NIJMEGEN – Het Nijmeegse college wil de minimale WOZ-waarde voor woningen die verkamerd mogen worden optrekken van 180.000 euro naar 220.000 euro. Ook is een aantal wijken aangewezen waar altijd voor alle woningen een leefbaarheidstoets toegepast moet worden.

Als belanghebben en de raad akkoord gaan met de voorstellen, gaan de nieuwe regels per 1 januari 2020 in.

WOZ-waarde

Het college wil per 1 januari 2020 de minimale WOZ-waarde voor woningen die verkamerd mogen worden optrekken van 180.000 euro naar 220.000 euro. Het huidige bedrag is niet meer van deze tijd, vinden verschillende fracties in de Nijmeegse gemeenteraad. Huisjesmelkers kapen nu vaak ook goedkope woningen weg voor de neus van starters om die te verkameren. Volgens het college is 220.000 euro ‘een grens waarbij een modaal inkomen nog een woning kan financieren’. Op deze manier wil men ervoor zorgen dat goedkopere woningen op de markt beschikbaar blijven voor woningzoekenden.

Leefbaarheidstoets

Omdat verkamering in woonwijken op veel weerklank van bewoners kon rekenen de afgelopen jaar, werd in de oorspronkelijke plannen om verkamering te beperken een leefbaarheidstoets ingesteld om te bepalen of verkamering verantwoord is. Dit gold voor alle wijken en woningen in de stad. Rechters hebben echter inmiddels bepaald dat dit alleen voor alle woningen mag in wijken met aantoonbare overlast en leefbaarheidsproblemen. Daarom heeft het college nu een aantal wijken aangewezen waar voor alle woningen een leefbaarheidstoets toegepast wordt. Dit zijn de Benedenstad, het stadscentrum, Bottendaal, Galgenveld, Altrade, Hunnerberg, Hengstdal, Biezen, Wolfskuil, Willemskwartier, Heseveld, Neerbosch-Oost, de Kamp, Zwanenveld, Lankforst,  Hatert, Grootstal, Hatertse Hei, St. Anna  en Brakkenstein. In de rest van de stad mag alleen op leefbaarheid getoetst worden bij goedkope en schaarse woningen, waarbij een grens van 290.000 euro gehanteerd wordt.    

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}