Monumentale voorgevel bankgebouw Hertogstraat gerestaureerd

Monumentale voorgevel bankgebouw Hertogstraat gerestaureerd

NIJMEGEN – De monumentale voorgevel van het karakteristieke kantoorgebouw van ABN AMRO aan de Hertogstraat in Nijmegen is, dankzij een restauratie, weer in de oude glorie hersteld.

Het aangezicht van het pand, dat is ontworpen door Oscar Leeuw, is nu weer nagenoeg gelijk als in 1921. Dat was het jaar waarin het gebouw is opgeleverd.

De restauratie van het historische pand heeft een half jaar in beslag genomen. Terwijl de voorgevel intact is gebleven, is het gebouw van binnen volledig verduurzaamd. Ook heeft het gebouw van binnen een complete metamorfose ondergaan.

Bekende beeldhouwer Jac. Maris

Ook na bijna een eeuw spreekt de enorme voorgevel van het pand nog steeds veel Nijmegenaren tot de verbeelding, zo stelt een woordvoerster van de bank.

Het meest in het oog springend is nog altijd het portiek. Deze boogvormige ingang is opnieuw geflankeerd door gestileerde pilasters van de bekende beeldhouwer Jac. Maris. Daarop staan de wapens van Gelderland en Nijmegen. Op de sluitsteen van de boog staat de kop van Mercurius, de god van de handel.

Verduurzamen met zonnepanelen

De renovatie van de voorgevel en het gehele gebouw was volgens de woordvoerster absoluut noodzakelijk. “Het sprak voor zich dat we de monumentale voorgevel volledig intact zouden laten.”

Om het gebouw te verduurzamen zijn er zonnepanelen geplaatst, hangt er overal ledverlichting en is het pand beter geïsoleerd. De woordvoerster stelt dat een duurzamere samenleving één van de speerpunten is van de bank. Zo heeft de bank zich volgens haar tot doel gesteld om alle kantoren de komende jaren te verduurzamen.  

Foto: ABN Amro

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}