Museum Het Valkhof presenteert collectie compleet anders 

Museum Het Valkhof presenteert collectie compleet anders 

NIJMEGEN – Onder de titel ‘Cool Collection’ gaat Museum Het Valkhof zijn collecties archeologie en beeldende kunst door elkaar presenteren aan het publiek. Zo wordt bijvoorbeeld een glas uit de Romeinse tijd geëxposeerd in samenhang met een stuk moderne kunst. Ondanks een tijdsverschil van 2000 jaar kan de toeschouwer opvallende overeenkomsten en tegenstellingen ontdekken.  

Het Valkhof heeft bewust gezocht naar alternatieve manieren om de collecties archeologie en beeldende kunst met elkaar in verband te brengen en vernieuwd te presenteren. Zo worden de bezoekers uitgenodigd om heel anders te kijken en worden ze tegelijkertijd gedwongen om vergelijkingen te maken.

Frisse kijk

Dit geeft de bezoekers een nieuwe ervaring omdat de collecties archeologie en moderne kunst jarenlang gescheiden van elkaar zijn getoond. De nieuwe opstelling is gemaakt door gastcuratoren, die uiteraard een frisse kijk hebben op de collectie van het museum. Ze zijn speciaal uitgenodigd omdat ze een andere visie hebben op kunst en cultuur. Het museum gaat er vanuit dat de gastcuratoren de bezoekers iets nieuws zullen bieden.

De komende drie jaar zijn er drie edities van de Cool Collection. De eerste presentatie van de Cool Collection is verzorgd door de gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach. Zij hebben gekozen voor een thematische aanpak en stelden zichzelf de vraag: wat als de objecten uit verschillende tijden elkaar daadwerkelijk ontmoeten? Daarbij is blauw de in het oog springende kleur, zowel voor het museum als de collecties.

Gouden greep

De eerste editie van Cool Collection is te zien vanaf vrijdag 15 februari tot en met 2 februari 2020. Het museum noemt de nieuwe opzet “een gouden greep”, omdat de bezoekers worden uitgedaagd om onverwachte relaties tussen de werken te zoeken en nieuwsgierig op onderzoek te gaan.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}