Nijmegen en Talis starten proef voor verbetering brandveiligheid

Nijmegen en Talis starten proef voor verbetering brandveiligheid

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen en woningcorporatie Talis starten met een zogenaamde proeftuin om te komen tot een nieuwe wijze van brandpreventie. Binnen deze proeftuin zorgt Talis voor een integraal Plan Brandveiligheid, dat gecontroleerd wordt door de gemeente en verschillende externe partijen.

Wethouder Noël Vergunst en Talis kwamen dinsdag in het stadhuis bijeen om in gesprek te gaan over de proeftuin.

Proeftuin voor brandveiligheid

Binnen de proeftuin moet de gebouweigenaar, in dit geval Talis, voor een Integraal Brandveiligheidsplan zorgen, waarmee de woningcorporatie meer naar eigen inzicht maatregelen kan opstellen. Dit plan wordt vervolgens door verschillende externe deskundige partijen getoetst. De gemeente controleert of procesmatig aan alle afgesproken eisen is voldaan.

Door deze integrale aanpak wordt niet alleen meer aan de landelijke wet voldaan, maar ook gekeken naar de veiligheid van elk gebouw apart. Het geeft een andere invulling aan de brandveiligheidsmaatregelen. “We kijken niet meer naar de som der delen, maar naar het totaal,” legt Ronald Leushuis van Talis uit. Zo moeten niet alleen de materialen van een gebouw aan veiligheidswetten voldoen, maar moet het gehele gebouw brandveilig en snel te ontvluchten zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

"Betrouwbare partner"

De proeftuin moet voor Talis leiden tot een hogere mate van veiligheid voor de bewoners. “Met deze aanpak kunnen we betere veiligheid leveren, voor mogelijk dezelfde of minder kosten,” zegt Leushuis. De gemeente gaat de proeftuin bewust met Talis aan. “Talis is een betrouwbare partner om mee samen te werken. Ik verwacht dat we door deze aanpak woningen nog veiliger kunnen maken,” vertelt wethouder Noël Vergunst.  

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}