Nijmegen vernoemt paden naar verkenningsvliegtuig en Molukse muzikant

Nijmegen vernoemt paden naar verkenningsvliegtuig en Molukse muzikant

NIJMEGEN – Nijmegen gaat het naamloze fietspad tussen de d’Almarasweg en de Panovenlaan vernoemen naar een verkenningsvliegtuigje dat gedurende de Tweede Wereldoorlog vanaf deze locatie opsteeg. In de nieuwe wijk Batavia wordt een pad vernoemd naar de Molukse-Nederlandse muzikant Max Tahalele.

Max Tahalele

Het Max Tahalelepad komt bij een appartementencomplex in de nieuwe wijk Batavia. De straatnaam past binnen het thema ‘Indische Nijmegenaren’. Max Tahalele (1945-2005) was een Indische Nijmegenaar van Molukse komaf. De familie Tahalele werd sinds 1951 opgevangen in het Ambonezenkamp Plasmolen bij Mook. De oudere broer van Max, Boy Tahalele, richtte eind jaren vijftig met een vriend de band The Black Magic op. Max, die al jong goed gitaar kon spelen, sloot zich daar in 1959 bij aan. Ze traden ook op onder de namen The Blue Gardenias en The Ambon Brothers. Op verzoek gingen ze steeds vaker rock & roll spelen. The Black Magic kende in wisselende samenstellingen succes in het clubcircuit in Nijmegen en in Duitsland tijdens de jaren zestig.

Piper Cub

Het nu nog naamloze fietspad dat tussen de d’Almarasweg en de Panovenlaan, parallel aan het spoor, loopt gaat het Piper Cubpad heten. Het fietspad ligt namelijk aan de rand van de plek waar het in september 1944 door de 82e A.A. Airborne Divisie (All American Division) aangelegde vliegveldje voor hun Piper Cub verkenningsvliegtuigen zich bevond. Het vliegveldje strekte zich van noord naar zuid uit van de d’Almarasweg ongeveer tot wat nu de Panovenlaan is, en van west naar oost van de spoorlijn richting wat tegenwoordig de Nijmeegsebaan heet. Vanaf het vliegveld voerden de Amerikanen verkenningsvluchten uit. Na de oorlog werd het terrein in 1946 weer geschikt gemaakt voor landbouw. Pas later kreeg het andere bestemmingen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}