Onderzoek toont positief effect Marikenhuis voor kankerpatiënt

Onderzoek toont positief effect Marikenhuis voor kankerpatiënt

NIJMEGEN – Onderzoek wijst uit dat de informele zorg bij kanker die inloophuizen bieden, zoals het Marikenhuis in Nijmegen, voor 96 procent van de bezoekers een positief effect heeft. Verder zegt 84 procent van de bezoekers dat het inloophuis de kwaliteit van hun leven heeft verhoogd.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Sinzer in samenwerking met stichting KWF Kankerbestrijding. Veel deelnemers aan het onderzoek zeggen dat zij zich na een bezoek aan het inloophuis beter kunnen ontspannen en dat zij eerder hulp durven te vragen. Ook leveren inloophuizen een belangrijke bijdrage aan de arbeidsparticipatie.  

Toegevoegde waarde Marikenhuis

Het Marikenhuis is lid van brancheorganisatie IPSO. Bij het Marikenhuis kunnen mensen met kanker en hun naasten terecht voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking.

"Dat gasten de toegevoegde waarde van het Marikenhuis ervaren, weten we door de gesprekken die wij dagelijks voeren en ook door eigen onderzoek," vertelt voorlichter Willem van Gerwen van het Marikenhuis.

“Maar dit onderzoek is ook van belang voor de zorgprofessionals en voor onze samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen en de twee regionale ziekenhuizen, Radboudumc en CWZ. Door dit onderzoek zien zij wat de meerwaarde is van zo’n ontmoetingsplek voor iedereen die is geraakt door kanker,`` aldus Van Gerwen.

Informele ondersteuning

Op dit moment wordt het Marikenhuis jaarlijks bezocht door meer dan 1600 gasten. Met meer financiële ondersteuning kan het inloophuis voor nog meer mensen zijn waarde bewijzen. Belangrijk is dat verwijzers - huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten – hun patiënten actiever wijzen op het bestaan van de informele ondersteuning die een inloophuis kan bieden, zo stelt onderzoeksbureau Sinzer.

Investeren in en verwijzen naar inloophuizen betaalt zich dus terug in een positieve bijdrage aan het leven van mensen met kanker, een effect dat volgens Sinzer niet in geld is uit te drukken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}