Raad geïnteresseerd in gemarkeerde fietsstrook op Plein 1944

Raad geïnteresseerd in gemarkeerde fietsstrook op Plein 1944

NIJMEGEN – Verschillende partijen in de Nijmeegse gemeenteraad zien het zitten om een gemarkeerde fietsstrook aan te brengen op Plein 1944 aan de zijde van de Vue-bioscoop. Dit zou een onveilige situatie waarbij voetgangers aangereden worden zoveel mogelijk moeten oplossen.

Van de sokken gereden

'Personeelsleden van horecagelegenheden op het plein worden nog wel eens van de sokken gereden, net als winkelend publiek', zegt Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU). 'Er rijden zelfs scooters, die er helemaal niet mogen rijden.' Het liefst ziet Eigenhuijsen dat er geen fietsers meer door de winkelstraten rijden. 'Ik kan u alvast verzekeren dat het college daar geen voorstander van is', reageert burgemeester Hubert Bruls.

Geribbelde tegels

Eigenhuijsen stelt een alternatief voor met geribbelde tegels om tweewielers te weren. 'Dan krijg ik toch een flashback naar een aantal jaar geleden, toen we ongelijke tegels op Plein 1944 hadden', reageert Yurre Wieken (SP) 'Net als dat gaan geribbelde tegels voor problemen zorgen, in het bijzonder voor mindervaliden.'

Fietspad

Nick de Graaf (VVD) stelt voor om dan duidelijk aan te geven waar de fietser wél mag fietsen. 'De kant van de Primark is een voetgangerszone, maar dat is ook niet voor iedereen duidelijk. Een duidelijk gemarkeerd fietspad zou een oplossing kunnen zijn. Lijnen hebben een psychologisch effect.' De Graaf refereert daarmee aan een initiatief om fietsers op het Keizer Karelplein beter te laten voorsorteren door lijnen aan te brengen  op het wegdek. Dit idee kan op de steun van aanwezige vertegenwoordigers van verschillende partijen rekenen. 'Wenselijk is het niet dat winkelend publiek dan als het ware moet oversteken,' vindt Eigenhuijsen. 'Maar als we fietsers niet kunnen uitbannen, zijn maatregelen voor de veiligheid van de voetganger noodzakelijk.'

Wethouder

De mening van de wethouder moet nog worden afgewacht, omdat het idee tot stand kwam bij de bespreking van overlast door jongeren en wethouder van verkeer Harriet Tiemens daar niet bij aanwezig hoefde te zijn.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}