Toch geen biomassacentrale in Nijmegen, Engie bedenkt zich na kritiek

Toch geen biomassacentrale in Nijmegen, Engie bedenkt zich na kritiek

NIJMEGEN – Er komt tóch geen biomassa voor de toekomstige warmtecentrale in Nijmegen-West. Dat meldt het bedrijf Engie afgelopen maandag via officiële kanalen. De SP, D66 en Groenlinks waren tegen het opnemen van biomassa voor verbranding in de gebiedsvisie voor het terrein van de oude energiecentrale.

Opmerkelijk is dat er in september dit jaar een gebiedsvisie werd bepaald na overleg tussen het college van B&W Nijmegen, een coalitie van GroenLinks, D66 en SP. Toch baarde de biomassa GroenLinks, D66 en de SP zorgen, al deze partijen gingen niet akkoord met hoe de visie gepresenteerd werd. Er werden al enkele voorwaarden opgenomen voor het gebruik van biomassa. Een gebiedsvisie kan gezien worden als een paraplu waaronder alle plannen en projecten op het gebied van ruimtelijke ordening in een bepaald gebied vallen.

Biomassa relatief klein onderdeel

Toch blijkt Engie af te zien van het gebruik van biomassa. Het bedrijf meldt dat het zich nu in gaat zetten voor andere bronnen voor de warmtecentrale. Woordvoerder Michael Verheul laat weten dat het zonder biomassa nog steeds een realistisch idee blijft. ''Biomassa was nog geen concreet idee, wat vele mensen dachten. Het was dus niet heel lastig om het niet door te laten gaan. Wij gaan nu met andere bronnen aan de slag, dat kan alleen nog wel eventjes duren.'' aldus Verheul.

Geweldig nieuws

Marij Feddema, raadslid van de SP, is blij dat de biomassa er alsnog niet komt. ''Als alles klopt is dit geweldig nieuws. Vooral voor de inwoners van Nijmegen-West is dit goed nieuws, zij hebben er veel last van.’’ Feddema benadrukt dat de SP liever ziet dat er helemaal geen biomassa wordt toegepast. ''Het zou mooi zijn als het er helemaal niet was, er zijn genoeg andere manieren zoals het gebruik van waterstof, windmolens en zonnepanelen.’’ aldus Feddema.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}