Zo ziet dodenherdenking er dit jaar uit

Zo ziet dodenherdenking er dit jaar uit

NIJMEGEN – In heel Nederland is het op 4 mei twee minuten stil. Om acht uur ‘s avonds herdenken wij de mensen die zijn omgekomen voor onze vrijheid. De gemeenten Beuningen, Druten, Nijmegen, Overbetuwe en Wijchen gedenken deze dag allemaal in aangepaste vorm.

Er wordt vanwege de corona maatregelen, net als vorig jaar, in aangepaste vorm herdacht. Zoals gebruikelijk worden er kransen gelegd en om 20:00 uur is het twee minuten stil. Burgemeesters van alle vijf de gemeenten zullen toespraken houden die later terug te kijken zijn.

“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

- Memorandum Nationaal Comité 4 en 5 mei

Digitaal een bloem leggen

Omdat we dit jaar weer op afstand herdenken kun je op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een digitale bloem leggen bij een oorlogsmonument. In totaal kan er gekozen worden uit 4000 monumenten. Naast dat je uit drie verschillende bloemen kunt kiezen is er ook de mogelijkheid om een persoonlijke boodschap achter te laten.

Herdenking in Nijmegen

Tijdens de herdenking in Nijmegen wordt onder andere het verhaal van de familie Creutzberg verteld. “Zij hebben zonder uitzondering in de oorlog moeilijke en moedige keuzes gemaakt, die hun eigen leven en die van hun naasten in gevaar hebben gebracht,” zo valt op de website van de gemeente te lezen. Verder staat een optreden van de Nijmeegse zangeres Linde Schöne op het programma. Leerlingen van basisschool De Buut hebben tijdens de herdenking een bijzondere rol.

De herdenking op het Traianusplein in Nijmegen wordt dinsdag vanaf 19.30 uur live uitgezonden op RN7 (KPN kanaal 1388, Ziggo kanaal 36).De herdenkingen van de andere gemeenten zullen terug te vinden zijn op onze site.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}