Bedrijf uit Elst leverde telefoons voor versleuteld mobiel netwerk criminelen

Bedrijf uit Elst leverde telefoons voor versleuteld mobiel netwerk criminelen

ELST – Digitaal deskundigen van de politie-eenheid Oost-Nederland hebben een crimineel mobiel netwerk weten te ontcijferen. Dat is zo gebeurd dat deelnemende criminelen niet wisten dat de politie live meekeek.

De app, IronChat, stond op cryptofoons die geleverd werden door een bedrijf uit Elst. De twee eigenaren van het bedrijf zijn aangehouden.

IronChat

IronChat is inmiddels offline gehaald. Telefoons die van de app gebruikmaakten, werden geleverd door een bedrijf uit Elst. Twee mannen achter het bedrijf zijn aangehouden, een van hen is een 46-jarige man uit Lingewaard. De mannen worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De politie kwam het bedrijf op het spoor in een onderzoek naar witwassen. Vervolgens werd de server ontdekt via waar de versleutelde communicatie plaatsvond.

"Knap politiewerk"

Burgemeester Toon van Asseldonk is blij dat dit soort zaken wordt opgelost: "Dit is knap politiewerk." Het is nog niet bekend welke arrestaties van de afgelopen tijd in de regio Nijmegen konden worden uitgevoerd door het meelezen in IronChat.

Vergeldingsacties

Door het live meekijken kreeg de politie inzicht in 260.000 chatberichten. Dat leidde tot nu toe al tot tientallen aanhoudingen en doorzoekingen, maar nog niet alle berichten zijn geanalyseerd. De politie besloot dinsdag naar buiten te brengen dat ze kon meekijken, omdat criminelen in de gaten kregen dat er iets niet klopte, en dachten dat er onderling 'verlinkt' werd. Toen gesproken werd over vergeldingsacties, in Nederland, maakte de politie bekend dat zij meegekeken had. De politie wil nog niet bekendmaken hoe lang er is meegekeken.

Door het onderzoek konden niet alleen tientallen verdachten worden aangehouden, ook xtc-labs, softdrugs, harddrugs, wapens en geld werden gevonden. 

Ennetcom

Volgens de politie is deze actie uniek, omdat er nu live kon worden meegekeken met de berichtenstroom. Bij het oprollen van het Nijmeegse Ennetcom in 2016 kon namelijk alleen achteraf worden bekeken welke berichten werden verstuurd.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}