Drie nieuwe Statenleden zien af van benoeming

Drie nieuwe Statenleden zien af van benoeming

REGIO – Drie leden van de Gelderse Staten blijken hun zetel te hebben geweigerd. Het gaat om Peter Bouma en Miklos Lelkes van Forum voor Democratie en Lia van Dijk van de Partij voor de Dieren. Dat bevestigt woensdag de griffie van de provincie Gelderland.

De plaats van Peter Bouma wordt ingenomen door Anita van Iperen en Miklos Lelkes wordt vervangen door Krijn Mout. Voor Lia van Dijk is Lester van der Pluijm de plaatsvervanger in de Provinciale Staten, zo wordt bevestigd door het verkiezingsbureau van de gemeente Arnhem.

Forum voor Democratie

De nieuwe leden van de Provinciale Staten worden donderdagmiddag geïnstalleerd in het provinciehuis in Arnhem. Forum voor Democratie heeft aangekondigd dat men dan duidelijkheid zal geven over de beweegredenen van de twee Statenleden die hun zetel hebben geweigerd.   

Lia van Dijk van de Partij voor de Dieren was met veel voorkeursstemmen in de Staten gekozen. Zij passeerde daarmee Lester van der Pluijm die vóór haar stond op de kandidatenlijst. Van Dijk wil zich naar verluid houden aan de oorspronkelijke volgorde van de lijst.

Installatie nieuwe Statenleden

Na de installatie van de nieuwe Provinciale Staten vindt er donderdag een eerste politieke debat plaats. Dit wordt ook wel een ‘duidingsdebat’ genoemd. De politiek is met name geïnteresseerd in wat de Statenleden van Forum voor Democratie zullen zeggen. Er is tot nog toe weinig bekend over hun standpunten aangaande de Gelderse politiek. Dat maakte voor de kiezers allemaal niets uit, want Forum is de grote winnaar van de onlangs gehouden verkiezingen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}