Elbers (PvdA): "Cornielje had geen kritiek op Overbetuwse profielschets"

Elbers (PvdA): "Cornielje had geen kritiek op Overbetuwse profielschets"

OVERBETUWE – De gemeente Overbetuwe heeft de profielschets voor een nieuwe burgemeester afgerond. Dinsdagavond werden de belangrijkste karaktertrekken besproken in de raadsvergadering. De Commissaris van de Koning zou geen kritiek hebben geuit op de schets.

De fractievoorzitter van PvdA Overbetuwe Elbert Elbers vertelde woensdagmiddag in het radioprogramma On DeMandt dat Commissaris van de Koning Clemens Cornielje geen kritiek heeft geuit op de dinsdag gepresenteerde profielschets.

Waar Beuningen nog negatieve feedback ontving van Cornielje zou Overbetuwe dit niet hebben gekregen volgens Elbers: “Hij was zeer tevreden over de manier waarop we de profielschets hebben opgesteld [...] maar ook met de inhoud ervan.” Volgens Elbers was er geen kritiek, omdat de schets ook niet zó breed was opgesteld dat eventuele kandidaten niet wisten waar ze op moesten focussen. Dit was wel de kritiek die Beuningen ontving in juni.

Reacties

Overbetuwe heeft net als Beuningen een enquête gehouden onder haar inwoners waar ze in konden aangeven welke eigenschappen de burgemeester volgens hen moet hebben. In Beuningen reageerden 153 van de om-en-nabij 25.000 inwoners, in Overbetuwe waren dit 210 reacties van bijna 50.000 inwoners.

Arnhem-Nijmegen-Wageningen

Uit de Overbetuwse profielschets kwamen veel eigenschappen terug die ook genoemd werden in de Beuningse variant, waar Cornielje nog kritiek op had. Een belangrijke toevoeging door de Overbetuwse raad en bevolking is de focus die de burgemeester moet hebben op de rol van de gemeente in de driehoek Arnhem-Nijmegen-Wageningen. “We willen dat de nieuwe burgemeester daar een flinke rol in gaat pakken zodat Overbetuwe bij iedereen goed op het netvlies staat,” aldus Elbers.

Ondanks een aantal toevoegingen met betrekking tot de rol van Overbetuwe in de regio worden in de schets vaak de woorden ‘verbinder’, ‘transparant’, ‘zichtbaar’ en ‘standvastig’ genoemd. Woorden waarvan de betekenis open ligt voor interpretatie door de sollicitant.

Van Asseldonk

De huidige burgemeester, Toon van Asseldonk (D66) stapt in april 2019 op, wanneer zijn termijn afloopt, omdat hij niet langer dan zes jaar hetzelfde vak wil uitoefenen. Elbers hoopt dat een nieuwe burgemeester snel gevonden is: “Wij zouden graag willen dat we vlak na het vertrek van Toon van Asseldonk een nieuwe burgemeester kunnen installeren.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}