Elbert Elbers (PvdA): 'Vraag me af of de provincie nodig blijft'

Elbert Elbers (PvdA): 'Vraag me af of de provincie nodig blijft'

OVERBETUWE – Fractievoorzitter Elbert Elbers van PvdA Overbetuwe vraagt zich af of, op termijn, de provincie nog wel nodig is als bestuurslaag. Volgens de politicus krijgen steden en gemeenten een steeds grotere rol en is die van de provincie, over een tijd, misschien niet meer nodig.

Dit liet Elbers weten tijdens het RN7-radioprogramma Studio de Streek.

Geen ambities

"Je ziet ook dat de grote steden steeds meer [taken, red.] naar zich toe trekken. Dan heb je dus ook nog de gemeente, dicht bij de mensen. Ik vraag me af of je dan provincie nodig blijft houden, ik denk dat je daar wel eens een discussie over kan hebben," zei Elbers over de rol van de provincie. Dit antwoord volgde op een vraag of hij een carrière in de provinciale politiek overwoog, waarna hij begon door te zeggen dat hij "het gemeentebestuur nog steeds het leukste bestuur dat er is" vindt. Verder voelt hij niets voor een loopbaan in het provinciebestuur. 

Provinciale Staten

Bij Elbers in de studio zat Frederik Peters, Provinciale Statenlid voor de VVD. Peters zag ook in dat de provinciale politiek soms ver van de burger verwijderd lijkt: "Als je kijkt naar de beleidsstukken en de besluiten die we nemen gaan die redelijk hoog over, dat zal voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show zijn." Een oplossing hiervoor is volgens Peters de juiste uitleg geven: "Als je even die vertaalslag maakt, wat dat nou concreet betekent van vandaag op morgen voor mensen, dan gaat het in een keer een stuk meer leven."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}