Geen DNA-onderzoek naar niet opgeruimde hondenpoep

Geen DNA-onderzoek naar niet opgeruimde hondenpoep

OVERBETUWE – De gemeente Overbetuwe heeft serieus onderzocht of het mogelijk is om aan de hand van DNA-onderzoek de pakkans te vergroten van hondeneigenaren, die de uitwerpselen van hun hond niet opruimen. Het college van B&W concludeert dat dit voorlopig nog niet mogelijk is en het momenteel geen zin heeft om dit idee verder uit te werken. Wel blijft men de ontwikkelingen in de toekomst volgen.

In de VS en Groot-Brittannië zijn er bedrijven die er aan werken om DNA-technieken toegankelijk en betaalbaar te maken.

DNA-onderzoek geeft wisselende resultaten

In Spanje is een gemeente begonnen met DNA-onderzoek van niet opgeruimde hondenpoep, om zo de dader (de hondeneigenaar) te kunnen identificeren. Dit schijnt wisselende resultaten op te leveren, aldus het college van Overbetuwe.

Om de pakkans te vergroten is een DNA database nodig van alle honden in een bepaalde gemeente of regio. Het is Overbetuwe niet gelukt om in Nederland een bedrijf of adviesbureau te vinden die ervaring heeft met deze materie. Ook heeft men geen enkele Nederlandse gemeente kunnen vinden waar zo’n systeem van DNA-onderzoek operationeel is of waar men dit vergaand heeft onderzocht.

Hondenbezitter heeft plichten

Het is in Overbetuwe verplicht om honden in de bebouwde kom aan te lijnen en hun uitwerpselen op te ruimen. Het college constateert dat dit zeker niet altijd gebeurt. Er zijn handhavers actief om hondenbezitters op hun gedrag aan te spreken.

Als service heeft de gemeente hondenlosloopvelden en honden-uitlaatstroken aangelegd. Op deze plaatsen geldt geen opruimplicht. De gemeente zorgt ervoor dat deze terreinen regelmatig worden schoongemaakt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}