Gemeenteraad Overbetuwe wil volwaardige kermissen

Gemeenteraad Overbetuwe wil volwaardige kermissen

OVERBETUWE – De gemeenteraadsleden van Overbetuwe overleggen  op dinsdag 19 maart hoe de acht kermissen in de gemeente weer aantrekkelijker kunnen worden voor het publiek. De kermissen hebben de laatste jaren minder attracties en kampen met een teruglopend aantal bezoekers.

De kleine kermissen in ons land hebben het al jaren moeilijk. Jaarlijks verdwijnen er landelijk zo’n 25 tot 30 kermissen. Er zijn minder gemeenten die kermissen organiseren, mede omdat de pachtinkomsten teruglopen. De consument stelt tegenwoordig hogere eisen aan vermaak en zij geven minder geld uit op kermissen.

Kermissen moeten blijven innoveren

Volgens deskundigen moeten kermissen blijven innoveren om aantrekkelijk te blijven. Zo kan men bijvoorbeeld extra publiek trekken door muziekoptredens te organiseren. Ook kan men inspelen op speciale doelgroepen, zoals de Tilburgse kermis dat doet met de Roze Maandag.

Drie van de acht kermissen in Overbetuwe worden georganiseerd door de gemeente. Dat zijn de kermissen van Elst, Driel en Heteren.

Meer reclame en promotie

In overleg met lokale ondernemers, inwoners, kermisexploitanten en een kermisorganisatiebureau is er eind 2017 een rapport opgesteld met verbeterpunten voor de kermissen in Overbetuwe. Daarin stond onder meer het idee om exploitanten actiever te benaderen om naar kermissen te komen. Ook zou er meer reclame en promotie voor de plaatselijke kermissen moeten zijn, eventueel begeleid met speciale acties door winkeliers.  

In Overbetuwe is ook gedacht aan de wenselijkheid van een feesttent, die wordt gekoppeld aan de kermis. Bij veel dorpskermissen in ons land is een feesttent onderdeel van de kermis.

Het overleg over de kermissen vindt plaats tijdens een Rondetafelgesprek in de Oldenburg in Driel. Normaal gesproken zou dat gebeuren in het gemeentehuis in Elst, maar daar vindt een verbouwing plaats.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}