Kritische raadsvragen CDA Overbetuwe over wietexperiment

Kritische raadsvragen CDA Overbetuwe over wietexperiment

OVERBETUWE – Het CDA in Overbetuwe is verbaasd dat men in de media heeft moeten lezen dat in een straal van 15 km twee van de tien experimenten met de landelijke wietproef gaat plaatsvinden. Inmiddels heeft CDA-raadslid Richard Beune een groot aantal kritische raadsvragen gesteld aan het college van B&W.

Uit de raadsvragen blijkt dat het CDA bepaald niet blij is dat Arnhem en Nijmegen deelnemen aan het landelijke experiment met de teelt en verkoop van cannabis.

CDA wil juist streng beleid

Het CDA zegt al jaren te pleiten voor goede voorlichting op scholen over de gevaren van cannabis en is van mening dat er streng moet worden opgetreden. De christendemocraten willen van het gedoogbeleid af. Dit beleid, bedoeld om te reguleren en de georganiseerde misdaad buiten de deur te houden, is volgens het CDA mislukt.

De CDA-fractie wil van het college weten of Arnhem en Nijmegen hen vooraf heeft geïnformeerd over de deelname aan de experimenten.

Overlast in kleine gemeenten

Raadslid Beune zegt begrepen te hebben dat Nijmegen en Arnhem samen optrekken. Het middengebied met meer dan 100.000 inwoners wordt echter niet genoemd, terwijl Overbetuwe gezamenlijk optrekt met beide steden in de politiesamenwerking en op het terrein van de volksgezondheid, zo benadrukt het CDA-raadslid.

Het CDA wijst er op dat kranten schrijven dat men verwacht dat een deel van de handel weer naar de straat zal verhuizen en dat de overlast zal overslaan naar de kleine gemeenten.

Minder politiecapaciteit

Men vraagt zich dan ook af wat de experimenten zullen betekenen voor Overbetuwe (het tussengebied). Wat vergt dat aan politie-inzet en handhaving, wetende dat Overbetuwe dit jaar al politiecapaciteit heeft ingeleverd, zo vraagt het CDA.  

Daarnaast wil het CDA weten of de mogelijke vergunningverlening aan telers in de gemeente Overbetuwe veel beslag gaat leggen op de capaciteit van de gemeentelijke organisatie. En of dit veel gevolgen heeft voor de openbare orde. Tuinders in Overbetuwe hebben al aangegeven best te willen meedoen met het kweken van legale wiet.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}