Landelijk vuurwerkverbod neemt angst voor vuurwerktoerisme weg

Landelijk vuurwerkverbod neemt angst voor vuurwerktoerisme weg

Het kabinet wil vuurwerk afsteken bij de komende jaarwisseling helemaal verbieden. Dat meldt de NOS op basis van bronnen in Den Haag. Voor gemeenten die vreesden voor ‘vuurwerktoerisme’ zal het een geruststelling zijn, maar voor vuurwerkliefhebbers natuurlijk een teleurstelling.

Bruls wilde het al

Het kabinet zou aanstaande vrijdag de beslissing definitief willen nemen. Het verbod komt onder meer na een oproep van burgemeesters en bestuurders van de veiligheidsregio’s. De Nijmeegse burgemeester Bruls, ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid, liet vorige week nog eens weten voorstander te zijn van een algeheel vuurwerkverbod, onder meer omdat het de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners kan verlichten.

Zorgen over vuurwerktoerisme

In onze regio was al een algeheel verbod aangekondigd in de gemeenten Nijmegen en Heumen. In omliggende gemeenten leefde daarom de angst voor vuurwerktoerisme: vuurwerkliefhebbers uit Nijmegen en Heumen die de gemeentegrens overstaken om te gaan knallen. Met name politici in buurgemeenten Wijchen en Beuningen maakte zich zorgen, maar die angst komt dus niet uit bij een landelijk totaalverbod.

Handhaving

Tegenstanders van lokale vuurwerkverboden zetten onder meer vraagtekens bij de juridische houdbaarheid ervan en bij de mogelijkheid om zo’n verbod te handhaven. Een landelijk verbod zou de juridische basis wellicht kunnen versterken, en volgens de politie is het ook beter te handhaven. Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond zei eerder al tegen NU.nl: “Een algeheel verbod verlicht ons werk en maakt het ook veiliger voor onze handhavers.”

Steunpakket

Het kabinet zou volgens de NOS nog overleggen over een steunpakket voor de vuurwerksector; dat zou gaan om tientallen miljoenen euro’s. Pas als over dit pakket een besluit is genomen, zou het kabinet officieel naar buiten komen met het totaalverbod. Ook is het gesprek nog niet afgerond over een mogelijk verbod op kindvuurwerk, zoals sterretjes.

Lees ook: Heel Nijmegen krijgt aankomende jaarwisseling al een vuurwerkverbod.

Lees ook: Regio Nijmegen vreest 'vuurwerktoerisme' bij verbod.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}