Dag 1: Onderweg via Elst naar Bemmel naar Nijmegen

Dag 1: Onderweg via Elst naar Bemmel naar Nijmegen

In dit liveblog volg je de hele dag alles wat er op en langs de route gebeurt. Verslaggever Daan stond vanochtend bij de start, Peter en Rens staan langs de route in Elst en Bemmel, en Freek en Jessica wachten de lopers dinsdagmiddag op bij de finish.  

We sluiten dit liveblog. Vanavond is verslaggever Miguel Laugs in aanwezig in het centrum van Nijmegen. Je kunt ze volgen op televisie of via de livestream

18.30 uur 44.041 wandelaars hebben de eerste wandeldag van de Vierdaagse uitgelopen. 661 deelnemers zijn tijdens De dag van Elst uitgevallen of zijn dinsdagochtend niet van start gegaan.

Op 1 juli stond het totaal aantal inschrijvingen op 47.236. Opvallend genoeg hebben 2.534 hun startbewijs niet eens opgehaald. Woensdagochtend mogen ruim 44.041 wandelaars beginnen aan de tweede wandeldag, de dag van Wijchen. 

17.00 uur De 82-jarige Herman van Roden uit Amsterdam kwam dinsdagmiddag iets voor 5 uur als laatste over de finish. Van Roden werd ondersteund door twee agenten, terwijl hij de Wedren opwandelde. Van Roden loopt 40 kilometer per dag. Dat doet hij vrijwillig: met zijn leeftijd mag hij 30 kilometer per dag lopen.

13.05 uur De eerste wandelaars waren dinsdagochtend rond 9.30 uur alweer op de Wedren gearriveerd. Wandelaars die het wat rustiger aandeden, komen inmiddels ook alweer aan op de finish in Nijmegen. Daar staan de hele middag onze verslaggevers Jessica en Freek, die praten met vermoeide en tevreden wandelaars. Je volgt het allemaal op rn7.nl/tv.

11.35 uur Bij de Vierdaagsefeesten is het nu nog even rustig, maar gisteravond was het heel gezellig! Verslaggever Jill ging gisteravond onder meer langs bij Corry Konings.

11.20 uur Wat een drukte langs de route in Bemmel!

Foto: Rens Turk/RN7

11.10 uur Verslaggever Rens staat in Bemmel, waar het inmiddels ook behoorlijk druk is. De vrijwilligers van de EHBO houden de wandelaars goed in de gaten, zodat iedereen gezond weer in Nijmegen aankomt.

10.25 uur Eerder deze week stond er nog de verkeerde tekst op het bord, maar de Franse wandelaars die nu door Lingewaard lopen, worden gewoon welkom geheten in de gemeente.

Foto: Joost Brauer/RN7

10.00 uur Het blijft lastig, die app. Opnieuw melden verschillende lopers dat de app niet werkt.

09.35 uur Zelfs huisdieren volgen de Vierdaagse bij RN7!

Foto: Mike Arntz/RN7

09.30 uur Onderweg moet er natuurlijk ook wel eens geplast worden, en dus zijn er in Elst toiletten neergezet. "Erg klein," volgens Peter, maar volgens de toiletjuffrouw moet hij dan misschien maar eens "wat vaker wandelen."

08.50 uur Dát zijn nog eens beloftes! Peter spreekt in Elst een deelnemer uit Almelo, als ze vrijdag de finish haalt, zingen ze samen een liedje van Ilse DeLange!

08.26 uur Denk je aan de Betuwe, denk je aan het Betuws fruit, en dus wordt dat natuurlijk ook uitgedeeld door verschillende mensen langs de route. "En dat wordt flink gewaardeerd," vertelt een van hen in Elst aan verslaggever Peter.

08.10 uur Verslaggever Peter spreekt een Groningse die vorig jaar al mee liep maar helaas strandde in Cuijk. Een zweepslag gooide roet in het eten. In Groningen was voldoende ruimte om te oefenen. Ze liep met regelmaat naar Drenthe en terug. Een wandeling naar Friesland ligt wat gevoeliger volgens de 'Grunningers'. Van een andere Groningse dame kreeg Peter een spoedcursus Gronings. Zij kijkt erg uit naar de laatste wandeldag omdat in Malden haar man daar op haar wacht. In onvervalst Gronings zegt ze: "Ik loop voor de achtste keer de vierdaagse van Nijmegen, en ik ben er supertrots op. Samen lukt ons dat wel!"

08.00 uur De route van vandaag voert ook langs een aantal historische locaties. Verslaggever Maurice dook de geschiedenis is.

07.30 uur Op Heumensoord zijn ook de militairen van start gegaan.

07.55 uur Twee dames uit Belgie lopen de vierdaagse en laten weten lange wandelingen gewend te zijn. In België liepen ze al eens de zogenaamde dodentocht: 100 kilometer in 24 uur. Het is de eerste keer dat ze nu de Vierdaagse meelopen. Ze hadden enorm veel goede verhalen gehoord over de vierdaagse en vinden het een groot feest! De dames kijken nu al uit naar morgen, de tweede wandeldag. Dan is het  Roze Woensdag. Speciaal hiervoor hebben zij zich voorbereid door roze hoedjes en een roze bh te dragen.

Opmerkelijk is dat ze in de koepelgevangenis overnachten. Een veilige gedachte volgens verslaggever Peter.

07.25 uur Kersverse burgemeester Patricia Hoytink-Roubos moedigt de lopers samen met haar wethouders aan in Elst.

Foto: Peter Nillesen/RN7

06.45 uur In Valburg is het al behoorlijk druk, en dat is maar goed ook, want daar staat vandaag een van de controleposten. Jeroen Poot is verantwoordelijk voor alle controlepunten van de Vierdaagse, en vertelt donderdag vanaf 18.00 uur in de talkshow De Dag van de Vierdaagse hoe zoiets in zijn werk gaat.

Foto: Joop van Ralen/RN7

06.30 uur Een kijkje achter de schermen in Elst.

06.20 uur Nog lang niet alle wandelaars zijn van start, maar de eerste lopers melden zich al in Elst, waar verslaggever Peter ze opvangt.

 

Foto: Peter Nillesen/RN7

04.10 uur De Waalbrug is vandaag helemaal dicht, behalve voor de wandelaars die vanochtend in alle vroegte naar de start gingen.

03.50 uur Collega Mike steekt vanuit de studio alle wandelaars een hart onder de riem!

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}