Onbewaakte overgangen Elst binnen drie jaar gesloten

Onbewaakte overgangen Elst binnen drie jaar gesloten

ELST – Het plan van het kabinet om binnen vijf jaar alle onbewaakte spoorwegovergangen aan te passen heeft al voet aan de grond in de gemeente Overbetuwe. De gemeente telt vier Niet Actief Bewaakte Overgangen (NABO's), waarvan er twee opgeheven worden in de komende jaren.

De overige twee staan nog niet op de agenda van ProRail om aan te passen.

Tekst gaat verder onder de video.

Haagse plannen

Staatssecretaris Van Veldhoven kondigde dinsdag nog aan dat alle NABO's binnen vijf jaar aangepast moeten worden, zodat ze gesloten of bewaakt worden. Ze wil hiermee het aantal mensen dat ieder jaar omkomt op onbeveiligde overwegen verlagen naar nul. Op dit moment is dat nog gemiddeld elf per jaar.

Drukte

Het is niet onvoorstelbaar dat ProRail vooral de kruisingen bij Elst wilt sluiten. Deze lopen namelijk over een van Nederlands drukste trajecten: Arnhem-Nijmegen. Een van de overwegen deelt zelfs een boerenlandgoed in tweeën, waardoor de eigenaar het spoor over moet steken elke keer dat hij of zij bij de stallen moet zijn.

Sluiting

De te sluiten overwegen bij Elst staan al even op de planning. Er worden twee beveiligde spoorkruisingen aangepast in de omgeving om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Te zijner tijd worden ook de onbeveiligde overwegen aangepast.

ProRail heeft aangegeven nog twee á drie jaar bezig te zijn met de sluiting. Het is een lastig proces omdat de eigenaar nog bij zijn of haar grond moet kunnen tijdens de aanleg van het alternatief. De kosten hiervoor worden betaald door Het Rijk, uit de 'programmagelden voor verbeteren veiligheid overwegen' van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}