Overbetuwe heeft al 157 kunstwerken weten te verkopen

Overbetuwe heeft al 157 kunstwerken weten te verkopen

OVERBETUWE – Via een online kunstveiling heeft de gemeente Overbetuwe inmiddels 157 kunstwerken verkocht. Een woordvoerster van de gemeente zei woensdag dat de prijzen nogal uiteenlopen, maar dat het gemiddelde verkoopbedrag zo’n 50 euro bedraagt.

De kunstveiling ging vorig jaar juni van start en had 200 overbodige schilderijen, etsen, litho’s en beelden in de aanbieding. De gemeente wil uiteindelijk alle kunst verkopen. Volgens de woordvoerster is de gemeente tevreden met de verkoop tot nog toe.

Opbrengst gaat naar cultuurprijs

Tot nu toe heeft de veiling dus bijna 8.000 euro opgeleverd. De opbrengst komt ten goede aan het Elisabeth Tuijnman Cultuurfonds. Dit fonds is vernoemd naar de vroegere Overbetuwse burgemeester en reikt een cultuurprijs uit voor wie zich op dat vlak onderscheidt.

De meeste kunstwerken zijn van regionale kunstenaars en dateren vaak nog uit de tijd dat de BKR-regeling bestond. Deelnemende kunstenaars stonden dan een werk af aan de gemeente en ontvingen dan een vergoeding in het kader van de BKR.

Overbetuwe heeft nog 60 kunstwerken

Als alle 200 kunstwerken zijn verkocht, dan heeft Overbetuwe nog ongeveer 60 kunstwerken in bezit. Er zijn er momenteel nog zo’n 25 aanwezig in het gemeentehuis in Elst. Dat zijn bijvoorbeeld portretten van voormalige burgemeesters, maar ook een schilderij dat is gemaakt door de groep ‘After Nature’ tijdens de paardenmarkt.

Daarnaast telt de openbare ruimte van Overbetuwe nog eens 35 kunstwerken. Er bestaat al enige tijd een fietsroute die voert langs alle kunstwerken. Deze is verschenen in een brochure, maar is ook digitaal beschikbaar viawww.overbetuwe.nl/kunstroute

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}