Overbetuwe stopt met Gelrepas en start digitale regeling

Overbetuwe stopt met Gelrepas en start digitale regeling

OVERBETUWE – De gemeente Overbetuwe heeft besloten om per 1 januari 2020 te stoppen met de Gelrepas. In plaats daarvan komt er een digitale meedoen-regeling, vergelijkbaar met het systeem dat buurgemeente Lingewaard hanteert. Dat blijkt uit een memo van het college van B&W aan de gemeenteraad.

De Gelrepas is de laatste jaren nooit een echt succes geweest in Overbetuwe. De pas wordt te weinig gebruikt, mede omdat mensen zich ervoor schamen.

Met de Gelrepas kunnen volwassenen en kinderen met een laag inkomen flinke kortingen krijgen, of zelfs gratis meedoen aan diverse activiteiten. Dat zijn onder meer sportbezigheden of bijvoorbeeld een bezoek aan het theater. De Gelrepas is een samenwerking tussen acht gemeenten, waaronder Arnhem.

Gebruiksvriendelijker

Overbetuwe heeft laten onderzoeken of er een beter alternatief voorhanden is voor de Gelrepas. Men is daarbij uitgekomen op de digitale meedoen-regeling van buurgemeente Lingewaard. Die werkt bijvoorbeeld minder stigmatiserend voor de gebruiker. Ook is de digitale regeling gebruiksvriendelijker, zo stelt het college.

Daarnaast zijn de uitvoeringskosten van de Gelrepas vrij hoog, omdat declaraties handmatig moeten worden verwerkt. Een digitale lokale regeling werkt met een veel eenvoudiger systeem.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}