Problemen jeugdzorg Overbetuwe 'minder ernstig dan landelijk'

Problemen jeugdzorg Overbetuwe 'minder ernstig dan landelijk'

OVERBETUWE – De problemen in de jeugdzorg zijn in de gemeente Overbetuwe minder ernstig dan in het landelijke beeld, dat minister De Jonge begin november schetste, naar voren komt. Dat schrijft wethouder Rob Engels van Overbetuwe deze week in een memo aan de gemeenteraad.

Na een kritisch rapport over de jeugdzorg in ons land, maakte minister Hugo de Jonge drie weken geleden bekend dat hij de gemeenten gaat dwingen om meer samen te werken. Mede door wachtlijsten is er momenteel onvoldoende adequate hulp voor mishandelde en verwaarloosde kinderen, aldus De Jonge.

Wachtlijsten Veilig Thuis afgenomen

Ook in Gelderland zijn er voorbeelden dat het te lang duurt voordat een jongere de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. “De landelijke constatering dat de jeugdbeschermingsketen ver onder de maat is, wordt in onze regio echter niet herkend,” zo stelt wethouder Engels in de raadsmemo.

Zo is er in de regio waar Overbetuwe deel van uitmaakt geen sprake van wachttijden voor beschermingsmaatregelen, buiten de wettelijke gestelde termijn van vijf werkdagen, aldus Jeugdbescherming Gelderland. Ook is de wachtlijst bij Veilig Thuis Midden Gelderland sterk afgenomen, dankzij de extra middelen vanuit de regio.

Agressie tegen medewerkers jeugdzorg “onacceptabel”

Volgens wethouder Engels maken alle gemeenten zich ernstig zorgen over berichten onlangs in de media, waaruit blijkt dat acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met agressie. Dat varieert van schelden en schreeuwen tot aan ernstige bedreigingen en fysiek geweld.

De verantwoordelijke wethouders in de gemeenten zeggen te beseffen dat het werk van jeugdbeschermers moeilijk is en dat hun ingrijpen in gezinnen vaak spanning kan oproepen. Zij noemen de agressie tegen medewerkers in de (jeugd)zorg “onacceptabel” en zijn bereid hen zoveel mogelijk te ondersteunen. “Wij hebben heel veel waardering voor de medewerkers in de jeugdzorg,” aldus Engels. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}