Proefproject geeft mensen met schulden meer mentale weerbaarheid

Proefproject geeft mensen met schulden meer mentale weerbaarheid

OVERBETUWE – De gemeente Overbetuwe start een proefproject waarbij men inwoners die schulden hebben, een grotere mentale weerbaarheid wil geven. Dat gebeurt onder meer met behulp van sport- en beweegactiviteiten. Overbetuwe ondersteunt de pilot “Beweeg jezelf financieel gezond” met 19.000 euro subsidie.

Het project richt zich op twee factoren: een actieve gezonde levensstijl en deskundigheidsbevordering met betrekking tot het omgaan met geld (schuldhulpverlening).

Stress wegnemen

Een van de focuspunten is om inwoners zo zelfredzaam mogelijk te laten zijn. Het wegnemen van stress is volgens de gemeente een noodzakelijke voorwaarde om blijvend uit de schulden te komen. Men wil voorkomen dat mensen terugvallen in oude gewoontes en weer schulden maken.

Het is de bedoeling dat gedurende zes maanden in eerste instantie tien mensen met schulden aan het programma deelnemen. Zij volgen een intensief programma van twaalf weken bestaande uit beweeglessen, gecombineerd met mentorbegeleiding en gastlessen op diverse thema’s.

Vast ritme heeft positieve invloed

Vitaliteit bevordert het overzicht en de regie over de eigen financiën en bevordert het nemen van doordachte beslissingen. Het traject biedt een vast ritme, vergroot kennis en vaardigheden van de deelnemers en maakt dat zij beter in hun vel zitten. Dit heeft een positieve invloed op het omgaan met de schuldproblematiek.

De gemeente gaat er vanuit dat de groepsaanpak het maken van nieuwe contacten stimuleert, evenals de deelname aan de maatschappij. De deelnemers hebben te maken met dezelfde problematiek en kunnen van elkaar leren en elkaar steunen.

Betere algehele gezondheid

Door sport- en eetgewoonten te verbeteren, bevordert de algehele gezondheid en wordt er minder een beroep gedaan op de zorg, aldus de gemeente.

Overbetuwe heeft niet getoetst of er bij de doelgroep interesse is voor het project, maar ervaringen in andere gemeenten zijn positief. Het proefproject begint in maart 2020 en loopt tot en met juni. Later in het jaar zijn er nog ‘follow-up momenten’.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}