Project Stuwdam steunt ondernemers Lingewaard tegen criminelen die zaken willen doen

Project Stuwdam steunt ondernemers Lingewaard tegen criminelen die zaken willen doen

GENDT – Ondernemers en boeren in de gemeente Lingewaard krijgen steun in hun verzet tegen criminelen die zaken met hen willen doen. Politie, de gemeente en de omgevingsdienst trekken voor dit doel gezamenlijk op in het project Stuwdam. Deze week is gestart in Gendt. Stuwdam wordt in 2021 uitgerold over het hele gebied in Gelderland-Midden.

Centrale doelstelling: de bedrijven bewust maken van risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners en een betere informatiepositie van de overheid. Op deze manier wordt er samen opgetreden tegen ondermijnende criminaliteit: de gezamenlijke weerbaarheid wordt vergroot en het gebied is dan onaantrekkelijk voor criminelen.

Drugslabs

De politie zegt prioriteit te geven aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties. Maar het allerbeste zou zijn als die criminelen geen poot aan de grond krijgen. Dat vraagt om een weerbare houding van boeren en bedrijven, die daarbij hulp goed kunnen gebruiken.

Tekst gaat verder onder de foto:

Verhuurder ook strafbaar

‘Samenwerking’ met criminelen brengt grote risico’s met zich mee. Op de eerste plaats is degene die bijvoorbeeld een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden, zelf strafbaar met alle gevolgen van dien: aanhouding en vervolging, financiële schade door boetes. Daarnaast komt het regelmatig voor dat criminelen geweld gebruiken als iemand niet doet wat hij of zij zegt (of bedreigingen uiten of overgaan tot afpersing). Een drugslab is bovendien riskant voor de gezondheid (gezien de gebruikte chemicaliën) en het levert door de vaak halfbakken constructies serieus brandgevaar op.

Controles en bezoeken

Door direct contact te leggen met bedrijven (onder andere door hen te bezoeken en controles uit te voeren) en hen bewust te maken van risico’s, kunnen bedrijfsleiders maatregelen nemen. Zo worden ze op de hoogte gebracht over signalen die kunnen wijzen op criminele intenties en waar ze die vervolgens kunnen melden. Voorbeelden van signalen zijn dat criminelen vaak contant willen betalen en hun identiteit niet willen vrijgeven.

Gericht optreden

Behalve de grotere bewustwording van bedrijfseigenaren leveren de gesprekken op hun beurt informatie op voor gemeente en politie. Waar nodig wordt op basis daarvan gericht opgetreden. Daarbij wordt dan gedacht aan extra surveillances, controles en aanhoudingen.

Politieregio Gelderland-Midden:

Foto: Wikipedia

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}