Railterminal Elst: GroenLinks en PvdA voelen zich ongehoord

Railterminal Elst: GroenLinks en PvdA voelen zich ongehoord

ELST – Fractievoorzitter GroenLinks Overbetuwe Hanno Krijgsman vindt dat de raadsvergadering over de railterminal Elst van 15 januari als een schijnvertoning overkwam, dat vertelde hij in het RN7-radioprogramma Studio de Streek. Fracties GroenLinks en PvdA namen geen genoegen met de uitkomst van het onderwerp railterminal Valburg dat vorige maand in een druk bezochte raadsvergadering besproken werd.

De partijen menen dat de raad niet in staat gesteld werd om vragen te stellen, omdat burgemeester Toon van Asseldonk twee rollen aannam: die van raadsvoorzitter, en die van collegevoorzitter. Krijgsman vertelde in de radio-uitzending hoe 75 aanwezige demonstranten van actiegroep ‘Overbetuwe Overbelast’ met lege handen vertrokken.

Nog geen antwoorden

“Wij wilden juist de wethouder aan de tand voelen over een jaar oud railterminal-amendement dat niet uitgevoerd is,” zei Krijgsman. “Maar we kregen alleen te horen dat er binnen een termijn van 30 dagen naar onze vragen gekeken wordt.” In het amendement stond dat de gemeente niet aan de railterminal mee wilt werken, totdat de provincie duidelijkheid geeft over de inpassing van de terminal, met nadruk op het belang van de burgers. Pas daarna kan er een besluit genomen worden. “Voor de bezorgde demonstranten was het een enorme teleurstelling,” vertelt Krijgsman. “De hele vergadering kwam over als een schijnvertoning.”

Overbetuwe Overbelast

Voor ‘Overbetuwe Overbelast’ was de demonstratie met weinig resultaat ten einde gekomen. De groep die eerder die avond nog met man en tractor door de Elstse straten trok, vertrok nu teleurgesteld richting huis. Initiatiefnemer Koos Nijssen is ontevreden over met de handelingen van de gemeente. “Het plan gaat heel veel overlast veroorzaken. De A15 zal vollopen, en van Elst naar Nijmegen reizen valt niet meer te doen in de spits. En daarbuiten gaat het véél te veel kosten."

Van Asseldonk reageert

Van Asseldonk reageerde achteraf op de kritiek van GroenLinks en de PvdA. Hij meende dat er niet voldoende tijd voor het onderwerp beschikbaar was om een discussie met de wethouder te openen. Krijgsman meent dat het een gemiste kans was, júist omdat de zaal vol zat. Voor nu legt hij zich neer bij het argument van Van Asseldonk, maar hij wil in een volgende bespreking wél voldoende tijd gemaakt wordt.

Bekend probleem

De discussie-railterminal is niet de eerste keer dat de Overbetuwse gemeenteraad commentaar kreeg over een gebrek aan debat en dualisme. Organisatie-adviesbureau Berenschot deed afgelopen zomer onderzoek naar het samenwerkingsverband tussen de gemeenteraad en het college van B&W. Het adviesbureau stelde een rapport op genaamd ‘schurende democratie’. Daarin staan een aantal kritiekpunten opgesteld, waaronder ‘gebrek aan oog voor het politiek-bestuurlijk proces.’ “Wij hebben wel vaker gezien dat de wethouder de handen boven het hoofd houdt, maar ook dat raadsleden voor de wethouder gaan spreken,” stelt Krijgsman. “We moeten als gemeente de vrijheid hebben om een open en transparant debat te voeren.”

Foto: Jordi van Sluijs

Foto: Jordi van Sluijs

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}