Ruim driekwart eikenbomen Overbetuwe aangetast door rups

Ruim driekwart eikenbomen Overbetuwe aangetast door rups

OVERBETUWE – Van de 3.200 eikenbomen die de gemeente Overbetuwe in beheer heeft, is naar schatting 80 procent aangetast door de eikenprocessierups. De gemeente zegt de bestrijding voortvarend te hebben opgepakt en daarbij alle middelen te hanteren die voorhanden zijn. Men heeft het probleem dan ook goeddeels onder controle.

Het college van B&W zegt over de problemen met de rups behoorlijk wat vragen te krijgen vanuit de media en de inwoners. Daarom overweegt men het instellen van een centraal klachtennummer over dit onderwerp.

Speciaal plan voor bestrijding

In het hele land zijn de problemen met de eikenprocessierups explosief gegroeid. Mochten de problemen zich nog verder explosief uitbreiden, dan wil Overbetuwe een plan gereed hebben, dat men samen met de gemeente Lingewaard wil gaan voorbereiden.

In het voorjaar is 80 procent van de eikenbomen die de gemeente in beheer heeft, preventief gespoten. Dat zijn vooral bomen in lanen en groepen. In juni zijn alle eikenbomen nog eens geïnspecteerd.   

Scholen zelf verantwoordelijk

Overbetuwe is in principe niet verantwoordelijk voor het beheer van de eikenbomen op Landgoed Hemmen. Over deze locatie heeft men echter veel klachten ontvangen met betrekking tot de eikenprocessierups. Aangezien daar ook veel recreatie is, heeft de gemeente besloten om ook hier de rupsen te gaan bestrijden.

Ook scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding, maar gelet op de grote overlast neemt de gemeente ook bij scholen de bestrijding ter hand.

Alle doorkomst-gemeenten van de Vierdaagse zeggen prioriteit te geven aan het bestrijden van de rups langs de wandelroute. Ook Overbetuwe zegt de wandelroute te zullen vrijwaren van de eikenprocessierups.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}