Tijdelijk meer bussen Burchtstraat door renovatie Waalbrug

Tijdelijk meer bussen Burchtstraat door renovatie Waalbrug

NIJMEGEN – Er rijden vanaf 31 maart tijdelijk meer bussen door de Burchtstraat in Nijmegen. Door deze maatregel moeten de reistijden voor de bus tijdens de renovatie van de Waalbrug betrouwbaar blijven. Door de werkzaamheden op de Waalkade rijden de bussen die hier normaal rijden nu nog via de Singels.

Om te voorkomen dat deze bussen tijdens de Waalbrugrenovatie vertraging oplopen, kiezen gemeente, het busbedrijf en de provincie ervoor om de bussen in eerste instantie van dinsdag tot en met vrijdag via de Burchtstraat te laten rijden. Zodra de Waalkade eind juli weer beschikbaar is voor bussen, wordt de Burchtstraat permanent busvrij. Afhankelijk van de doorstroming op de Singels gaan dan de bussen of over de Waalkade of worden ze verdeeld over de Waalkade en de Singels.

Tekst gaat verder onder de video.

Betrouwbare reistijden

Eind maart start Rijkswaterstaat met de vervanging van het betonnen wegdek van de Waalbrug. Vanaf dat moment is er op de brug  maar één rijstrook per richting beschikbaar. Automobilisten worden tijdens de renovatie gestimuleerd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. De bus is alleen een aantrekkelijk alternatief als die goed door kan rijden. Op de Singels kan de bus hinder ondervinden, omdat het verkeer daar mogelijk minder goed doorstroomt. Daarom is ervoor gekozen om de Singels in eerste instantie niet meer op dinsdag tot en met vrijdag te gebruiken. Op zaterdag, zondag en maandag blijven de bussen wel over de Singels rijden. Volgens de gemeente Nijmegen kan de Burchtstraat dan niet gebruikt worden door de bussen vanwege het vele winkelende publiek en de markt.

Burchtstraat straks busvrij

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de Burchtstraat busvrij wordt. Zodra de Waalkade weer beschikbaar is voor bussen, wordt deze belofte waargemaakt. Naar verwachting is dit eind juli, na de Vierdaagse. Afhankelijk van de doorstroming op de Singels gaan de bussen dan of over de Waalkade of worden ze verdeeld over de Waalkade en de Singels. Dit besluit wordt uiterlijk in juni genomen. Als de bussen alleen over de Waalkade rijden duurt dat uiterlijk tot het najaar van 2020. Op dat moment is het betonnen wegdek van de Waalbrug vervangen en zijn er weer in beide richtingen twee rijstroken beschikbaar voor het autoverkeer en de lijnbussen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}