Uitslagen in onze regio lijken op landelijk beeld, behalve in Nijmegen

Uitslagen in onze regio lijken op landelijk beeld, behalve in Nijmegen

REGIO – In de meeste gemeenten in onze regio liggen de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in lijn met het landelijke beeld. In vier van de vijf gemeenten kreeg de VVD van premier Rutte de meeste stemmen, gevolgd door het D66 van Sigrid Kaag.

D66 grootste in Nijmegen

In Nijmegen werd GroenLinks als grootste partij van de troon gestoten door D66. Vier jaar geleden werd GroenLinks nog nipt de grootste, maar nu verloor die partij 6,8% en komt in de Waalstad zelfs nog onder de VVD op de derde plaats terecht. Verder valt de goede score voor de pan-Europese partij Volt op. Landelijk behaalde Volt 2,4% van de stemmen, in Nijmegen ruim 5%.

Druten: VVD veruit de grootste

De zetels in de gemeenteraad van Druten worden op één na allemaal bezet door vertegenwoordigers van lokale partijen. Daarom is het misschien wel extra interessant om te zien hoe kiezers stemmen als er tussen landelijke partijen moet worden gekozen. De uitslag laat zien: Drutenaren stemmen min of meer hetzelfde als andere regiobewoners. De afstand tussen de nummer één en twee is wel groter dan gemiddeld: de VVD wint met 29,5% van de stemmen, nummer twee D66 haalde 14,1%.

Ook in Beuningen, Overbetuwe en Wijchen zijn VVD en D66 de winnaars. Nummer drie in Beuningen en Wijchen is de PVV. De partij van Geert Wilders verloor in beide gemeenten wel een paar procent ten opzichte van vier jaar geleden.

De nummer drie in Overbetuwe is het CDA. De christendemocraten zijn traditioneel sterk in die gemeente, en is veruit de grootste partij in de gemeenteraad.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}