Veel evenementen tijdens herdenking 75 jaar bevrijding Rijk van Nijmegen

Veel evenementen tijdens herdenking 75 jaar bevrijding Rijk van Nijmegen

REGIO – De herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt dit jaar een speciale editie: 75 jaar einde oorlog wordt ook in 2020 Europees, landelijk, provinciaal en regionaal groots herdacht en gevierd. In het Rijk van Nijmegen zullen de komende maanden meer dan 50 activiteiten, festiviteiten, festivals, herdenkingen enzovoort te beleven zijn.

Het programma is woensdag 8 januari gepresenteerd door de bestuurders van de deelnemende gemeenten.

Tekst gaat verder onder de video.

Samen herdenken en vieren

In het herdenkingsprogramma ligt de nadruk op het samen herdenken en vieren. Het programma richt zich op vele doelgroepen: natuurlijk onze eigen inwoners, maar ook veteranen en hun naasten en toeristen uit binnen- en buitenland. En extra aandacht is er voor de jeugd, want hun kennis en begrip van vrijheid moet zorgen voor een blijvende aandacht voor het herdenken van oorlogsleed.

Hoogtepunten van de activiteiten die de komende maanden september plaatsvinden zijn onder andere het plaatsen van het kunstwerk Levenslicht op twee locaties in Nijmegen. Dit tijdelijk kunstwerk verwijst naar de holocaust en de moord op Joden, Roma en Sinti. Bij het monument aan de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen zullen op 26 januari als eerste ongeveer 500 lichtgevende stenen geplaatst worden.

Een ander hoogtepunt is het jongerenevenement Free Future in Nijmegen van 3 tot en met 9 februari. Duizenden jongeren uit heel Gelderland en daarbuiten zullen debatteren en deelnemen aan colleges en activiteiten over vrijheid. De week wordt afgesloten met een driedaags festival in heel Nijmegen met workshops, bijzondere Sunset Marches, debat en feesten.

Operatie Veritable en bevrijding

De periodes die belangrijk zijn voor het Rijk van Nijmegen, Operatie Veritable en Bevrijding, worden uitgebreid herdacht. In Berg en Dal wordt op 20 maart het evacuatiemonument Water als Wapen onthuld, dat herinnert aan het onder water zetten van de polders. In Wijchen komen in april kunstwerken met het thema Vrijheid op het Wijchens Meer, het programma Faces to Graves in Groesbeek op de Canadese begraafplaats gaat door met medewerking van Canadese jongeren, er komt in Heumen een bevrijdingsfestival op 5 mei en langs de oevers van de Waal zal over een lengte van 75 kilometer tussen Druten en Slot Loevestein op dezelfde dag een bevrijdingsfeest gehouden worden.

'Indrukwekkend en waardig voorjaar verwacht'

Burgemeester Bruls van Nijmegen is als voorzitter van de regionale stuurgroep die de herdenkingen organiseert tevreden: “Ik ben onder de indruk van het programma dat we met veel partners hebben opgesteld. Goed dat er veel aandacht is voor jongeren en de volgende generaties. Ik verwacht een indrukwekkend en waardig voorjaar in het kader van 75 jaar vrijheid”. Wethouder Fleuren van Berg en Dal: "Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom blijven we herdenken en vieren. De vele vrijwilligersinitiatieven van onze inwoners kenmerken de bewogen historie van onze dorpen".

Foto: John_Beckmann

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}