Vervanging betondek westzijde Waalbrug start 7 januari

Vervanging betondek westzijde Waalbrug start 7 januari

NIJMEGEN – De grondige en langdurige renovatie van de Waalbrug in Nijmegen belandt in een nieuwe fase: de vervanging van het betondek aan de westzijde (stadskant) van de brug wordt vanaf dinsdag 7 januari ter hand genomen.

Het laatste stuk betondek aan de oostzijde van de brug is de afgelopen maand vernieuwd. De aannemer start daarom in januari in opdracht van Rijkswaterstaat en gemeente Nijmegen met het vervangen van het betondek aan de westzijde.

Deze week wijzigt de manier waarop fietsers, werkverkeer en hulpdiensten over de brug rijden. Voor automobilisten, OV-bussen en vrachtverkeer verandert er niets.

Afgescheiden weggedeelte

Vanaf dinsdag 7 januari om 06.00 uur rijden fietsers staduitwaarts over het nieuwe betondek aan de oostzijde van de brug. Net als in de vorige fase komt er weer een aparte veilige ruimte voor fietsers tussen de bogen. Het werkverkeer en de hulpdiensten rijden binnen een afgescheiden weggedeelte over het nieuwe betondek.

Verhogingen in wegdek

De voegovergangen zijn volgens Rijkswaterstaat nog niet allemaal ingebouwd. Er ligt ook nog geen asfalt op het beton. Dan gebeurt pas als ook het betondek aan de westzijde van de brug is vervangen. Tot dat moment ligt op de plek van een voegovergang een verhoging van ongeveer 10 centimeter. Deze verhoging heeft een ruwe slijtlaag en een flauwe helling, zodat je er veilig en makkelijk overheen rijdt.

Verkeershinder: nog steeds twee rijstroken

Voor automobilisten en OV-bussen zijn er ook in deze fase van de werkzaamheden slechts twee rijstroken beschikbaar op de brug. Zij rijden de stad in over de busbaan en de stad uit over het oostelijke fiets- en voetpad. Vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen kunnen geen gebruik maken van de Waalbrug. Zij moeten omrijden via de Oversteek of de A50.

Planning op schema

Rijkswaterstaat meldt dat de vervanging van het betondek op schema ligt. Als de werkzaamheden aan de westzijde voorspoedig verlopen, kan het verkeer in oktober 2020 weer zonder oponthoud over 2 rijstroken de stad in- en over 2 rijstroken de stad uitrijden. Met de vervanging van het betondek is de renovatie nog niet klaar. Op dit moment is de planning van overige werkzaamheden nog niet bekend.

Samenwerking

Rijkswaterstaat en gemeente Nijmegen werken samen aan de renovatie van de 84 jaar oude Waalbrug. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug.

Aannemerscombinatie Team Waalbrug gaat tijdens de renovatie onder andere het betonnen rijdek vervangen en de staalconstructie schilderen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Lees ook:

WERKZAAMHEDEN WAALBRUG "LOPEN OP SCHEMA"

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}