Voorlopig nog geen vuurwerkvrije zones in regio

Voorlopig nog geen vuurwerkvrije zones in regio

REGIO – In de acht gemeenten in de regio Nijmegen komen tijdens de aanstaande jaarwisseling - voor zover nu bekend – geen nieuwe vuurwerkvrije zones, zo leert een rondgang van RN7 langs die gemeenten.

Alleen in de gemeente Heumen geldt sinds 2011 een zogeheten aanwijsbesluit. Daarin staat dat het afsteken van vuurwerk rondom het overdekte winkelcentrum in Malden verboden is, evenals op alle schoolpleinen in de hele gemeente. Verder hebben de inwoners van het kleine dorp Leur in de gemeente Wijchen via onderlinge afspraken een vuurwerkvrije zone gecreëerd.

Vuurwerkvrije zone  

Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen verklaart dat later dit jaar nog een besluit wordt genomen over vuurwerkvrije zones. De politieke besluitvorming hierover moet nog plaatsvinden, waarna er erg weinig voorbereidingstijd overblijft om eventuele plannen uit te werken en te realiseren.

Een vuurwerkvrije zone in Nijmegen tijdens de komende jaarwisseling ligt dus niet voor de hand. Dat is opvallend, omdat er voorafgaand aan de verkiezingen in maart een grote politieke meerderheid was voor het realiseren van vuurwerkvrije zones.

Rijksoverheid

Nieuwe richtlijnen met betrekking tot het afsteken van vuurwerk zijn naar mening van de burgemeesters in de regio een taak voor de rijksoverheid, en niet van individuele gemeenten. Dat geeft veel meer duidelijkheid, ook over de inzet van de politie, zo stellen de burgemeesters.  

Burgemeester Willem Gradisen van Mook en Middelaar zou het verstandig vinden als de Rijksoverheid een veel sterkere rol inneemt wat betreft het vuurwerkbeleid. Als dat niet gebeurt, dan ontstaan er volgens hem waarschijnlijk grote verschillen in beleid tussen de diverse gemeenten.    

Hulpverleners

Gradisen constateert dat er, met name in de grensregio’s, een toename is van illegaal vuurwerk. Vaak is dat gevaarlijke vuurwerk besteld via internet, waardoor een goede controle nagenoeg onmogelijk is.

De hulpdiensten zien volgens Gradisen steeds meer op tegen werken tijdens de viering van oud & nieuw. Dit grootste evenement van ons land vergt een maximale inzet van de hulpverleners, maar op veel plaatsen komen ze weinig dankbaarheid tegen, aldus de burgemeester van Mook en Middelaar.

Relatief rustig

De laatste jaren zijn er tijdens de jaarwisseling over het algemeen weinig ernstige incidenten geweest, zo blijkt uit de enquête van RN7 onder de colleges van B&W in de regio. Meerdere gemeenten hebben de indruk dat oud & nieuw de laatste jaren juist relatief rustig is verlopen. Toch wordt er elk jaar in de gehele regio voor tienduizenden euro’s schade aangericht.

Het college van B&W van Heumen heeft de hoop dat de inwoners zelf in bepaalde straten en buurten afspraken met elkaar gaan maken over het afsteken van vuurwerk. Inwoners kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk op een veilige locatie vuurwerk afsteken, aldus het college. Of ze spreken af dat ze alleen siervuurwerk afsteken.  

Voor de vuurwerkenquête heeft RN7 de colleges geraadpleegd van Druten, Nijmegen, Wijchen, Overbetuwe, Beuningen, Heumen, Berg en Dal en Mook en Middelaar.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}