Waterschap Rivierenland maakt dijken 'winterklaar'

Waterschap Rivierenland maakt dijken 'winterklaar'

REGIO – Om in de winter klaar te zijn voor het hoogwater op de grote rivieren, controleert Waterschap Rivierenland vanaf 7 oktober de dijken in het gehele rivierengebied. Onder deze ‘najaarsschouw’ vallen ook oevers en de dijken langs de Waal.

Het belangrijkste doel van onderhoud is een sterke grasmat. Daardoor zijn de dijken goed bestand tegen het hoge rivierwater. De dijkbeheerders controleren of bewoners en agrarische gebruikers hun dijkpercelen hebben gemaaid en of overhangend hout is gesnoeid. Om schade te voorkomen mag er tot 1 april 2020 ook geen vee op de dijk lopen.

Tekst gaat verder na de foto:

Foto: Waterschap Rivierenland

Hoogwater in de winter

Het hoogwaterseizoen geldt van half oktober tot 1 april. De winter is volgens het waterschap van oudsher de periode dat de rivierdijken hun werk doen. De laatste keer dat er overal water tegen de rivierdijken stond, was in januari 2018 met een piek van 14,20m +NAP bij Lobith. Het contrast was groot met de droge zomer die volgde: in oktober bereikte de Rijn bij Lobith een laagterecord van 6,73m +NAP.

25 jaar na 1995

Dat is ruim lager dan de kritieke hoogte van 16,68m +NAP van januari 1995, komende winter 25 jaar geleden. Toen werd een groot deel van het rivierengebied ontruimd. Sindsdien zijn dijken versterkt, kwam er meer ruimte voor de rivier, verbeterde de crisisbeheersing in het nieuwgevormde Waterschap Rivierenland. Ontwikkelingen als klimaatverandering vragen om nieuwe dijkversterkingen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}