Woonstichting trekt stekker uit ecowijk Zetten, DWO zeer ontsteld

Woonstichting trekt stekker uit ecowijk Zetten, DWO zeer ontsteld

ZETTEN – Vereniging Duurzaam Wonen Overbetuwe (DWO) zegt zeer ontsteld te zijn dat Woonstichting Valburg vorige week de stekker uit Ecowijk Veldzicht heeft getrokken. DWO en de woonstichting werken al 10 jaar samen om aan de Veldstraat in Zetten een duurzame wijk met 24 betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren.

De woonstichting zegt deze samenwerking nu op om de grond te kunnen verkopen aan een projectontwikkelaar. Volgens Duurzaam Wonen Overbetuwe is dit een opmerkelijke stap, temeer omdat de woonstichting altijd heeft verkondigd dat zij graag het project van DWO mogelijk wil maken en het project van toegevoegde waarde is voor het woningbestand van de woonstichting, voor de gemeente Overbetuwe en voor het dorp Zetten.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Twitter

Moeizaam proces

Volgens DWO bleek het een moeizaam proces om tot heldere afspraken te komen. Ook de gemeente Overbetuwe was aanvankelijk niet overtuigd van de noodzaak van een ecowijk.

Door lobby van DWO is het naar eigen zeggen uiteindelijk gelukt om politiek draagvlak te krijgen voor het project. In 2019 werd door de gemeente prioritering verleend en leek de weg vrij voor een wijziging van het bestemmingsplan. Maar het afgelopen jaar verzandde het project voor de zoveelste keer. De woonstichting weigerde een intentieovereenkomst met de gemeente te tekenen, de eerste stap om te komen tot een wijziging van de bestemming.

Mogelijke weg

Volgens DWO draait het huidige geschil tussen woonstichting en gemeente om een mogelijke weg die de gemeente in het plan wil zien om een achterliggend perceel, de Lantermansweide, in de toekomst te kunnen ontsluiten. Hoewel de ecowijk autoluw zou worden, wilde DWO toch dat de woonstichting zich neer zou leggen bij deze mogelijke weg, omdat het project anders weer onnodig vertraagd zou worden.

Projectontwikkelaar

Woonstichting Valburg schrijft op haar website dat de bouw aan de Veldstraat van 45 woningen, waaraan de gemeente begin 2019 medewerking heeft toegezegd, wordt opgepakt door een projectontwikkelaar. De Woonstichting stelt de risico’s die verbonden zijn aan het bouwen van vooral vrije sector woningen bij een marktpartij te willen leggen.

Van die ontwikkelaar gaat Woonstichting Valburg wel 21 sociale huurwoningen terugkopen in dit project. De opzet is, dat de ontwikkelaar 10 woningen teruglevert aan de senioren die zich verenigd hebben in de Vereniging Senioren. Of de ontwikkelaar ook nog woningen teruglevert aan de vereniging Duurzaam Wonen Overbetuwe is onzeker, schrijft Woonstichting Valburg op haar website.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}