Actie woonwagenbewoners Elst verplaatst naar Elst-Zuid

Actie woonwagenbewoners Elst verplaatst naar Elst-Zuid

ELST – De woonwagenbewoners die actie voerden bij de milieustraat in Elst, hebben op donderdag hun kampement ingepakt. Maar in plaats van uit de gemeente te vertrekken, hebben de bewoners deze weer opgezet aan de Groenestraat, in Elst-Zuid. De bewoners hopen hier wel te mogen betogen.

Op dinsdag werd er door de rechtbank in Arnhem nog uitspraak gedaan in het kort geding dat de bewoners hadden aangespannen tegen het college van Burgemeester en Wethouders. Dit pakte negatief uit voor de actievoerders, die uiterlijk donderdag van het veld bij de milieustraat moesten vertrekken. Rond het middaguur waren er donderdag nauwelijks nog sporen te vinden van de tijdelijke bewoning van het veld.

Foto: Sebastiaan Mulleners

Tekort

De actie is een gevolg van het tekort aan woonwagenstandplaatsen in de gemeente. Het is een dilemma waar veel gemeentes mee kampen, nadat het Rijk jarenlang een uitsterfbeleid stimuleerde. Hierdoor werden standplaatsen opgeheven na overlijden of vertrekken van een bewoner. Recent is verklaard dat dit in strijd is met de Rechten van de Mens en heeft de overheid dit beleid stopgezet.

Inventarisatie

Op dit moment wordt er door de gemeentes in de regio geïnventariseerd hoe de vraag naar standplaatsen er uit ziet. Wanneer dit gedaan is, zal er worden bepaald waar en wanneer er standplaatsen worden aangelegd. In de rechtszaal gaf de advocaat van het college aan dat dit proces zeker nog een jaar kan duren.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}